Au trecut 105 ani de când s-a scufundat Titanicul

Au trecut 105 ani de când s-a scufundat Titanicul
Foto: history.com

Au trecut 105 ani de când Titanicul s-a scufundat, informează B1 TV. Cel mai mare pachebot din lume, la data plecării sale în călătoria inaugurală, Titanicul a lovit un aisberg şi a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic. Tragedia s-a soldat cu moartea a peste o mie cinci sute de persoane.

Titanicul măsura 269 metri lungime, avea o lățime de 28 metri și cântărea peste 46 de mii tone. A fost dotat cu 29 de cazane alimentate de 159 de furnale cu cărbune, care îi puteau oferi o viteză maximă de 23 de noduri și o putere maximă de 59.000 CP. Vasul a fost construit la șantierul naval din Belfast. Titanicul a plecat din portul Southampton pe 10 aprilie 1912 cu intenția de a cuceri pentru Anglia distincția ''Cordonul Albastru'' pentru cea mai rapidă călătorie cu vaporul peste Atlantic.

Transatlanticul a ajuns în apele din Terra-Nova, la 400 de leghe marine de țărm. În noaptea de 14 spre 15 aprilie, la ora 23.40, cei doi mateloți de veghe i-au speriat pe ofițeri cu mesajul alarmant: ''Aisberg drept în față!''. Avertizarea a venit, însă, prea târziu pentru a putea evita coliziunea, 40 de secunde mai târziu carena vasului lovindu-se de aisberg. După 2 ore și 40 de minute de la impactul cu aisbergul, vaporul s-a rupt în două, pe mijloc, și s-a scufundat, la aproape 1.600 kilometri distanță de destinația finală.

O oră și 20 de minute mai târziu, a ajuns la locul tragediei nava Carpathia, aflată în apropiere. Potrivit propriilor rapoarte, a reușit să salveze 705 persoane. Compania White Star Line a publicat, însă, o listă cu 757 de supraviețuitori, iar Curtea Britanică de Anchetă a totalizat 711 supraviețuitori.

Epava Titanicului a fost descoperită abia în anul 1985, la o adâncime de circa 4 km, iar cele două părți ale vasului se aflau la aproape 2 km una față de alta. Tragedia de pe Titanic a fost ecranizată în numeroase variante, dar cea mai cunoscută rămâne producția lui James Cameron, din 1999, laureată cu 11 premii Oscar.

În 2012, la 100 de ani de la lansarea la apă a vaporului, un monument dedicat celor peste 1.500 de victime de pe Titanic a fost inaugurat la Belfast, în Irlanda de Nord, unde fusese construit vasul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite