"AU MURIT oameni din această cauză!" Cum funcționa sistemul de fraudare de la CNAS (FOTO)

"AU MURIT oameni din această cauză!" Cum funcționa sistemul de fraudare de la CNAS (FOTO)

Procurorii DNA au destructurat la finalul săptămânii trecute un grup infracționar de la vârful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Acest grup se ocupa cu deturnarea a milioane de euro prin introducerea de pacienți fictivi pe numele cărora să deconteze tratamente. În tot acest timp, pacienți care au plătit toată viață asigurări de sănătate trebuiau să aștepte mult timp pentru a putea beneficia de asistență medicală, iar unii au și murit din cauza acestui comportament al autorităților.

"Au murit oameni din această cauză. Nu au avut acces la serviciile medicale la domiciliu, pentru că alţii depuneau sute de dosare şi dacă urmăriţi istoricul CASMB veţi vedea şi 400 şi 500 de dosare cu numere unul după altul sau foarte apropiate", susține Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Scandalul survine la scurt timp după ce în presă au apărut imnagini terifiante de la Casa de Sănătate Bihor cu bolnavi imobilizați pe targă obligați să se prezinte personal pentru o adeverință. Acești pacienți nu puteau fi tratați sau consultați acasă și pentru că banii pentru intervențiile la domiciliu dispăreau potrivit dosarul CNAS.

Frauda de la CNAS

Procurorii anticorupţie susţin că Marian Burcea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi Ovidiu Munteanu, şeful Casei de Asigurări a Muncipiului Bucureşti, ar fi închis ochii la o fraudă de proporţii făcută pe seama bolnavilor aflaţi în faza terminală şi a celor imobilizaţi la pat. De aceea, cei doi, alături de alte 12 persoane, funcţionari, intermediari, dar şi reprezentanţi ai unor firme care au încasat ilegal milioane de euro, au ajuns în spatele gratiilor. Cu toţii sunt acuzaţi că au prejudiciat statul de peste 10 milioane de euro, scrie Adevărul.

Frauda se făcea printr-un sistem bine pus la punct de către membrii rețelei. Mai multe firme care ofereau servicii medicale la domiciliu sunt acuzate că au deturnat trei milioane de euro din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Au obţinut banii pe numele unor pacienţi fictivi. În schimb, bolnavii care aveau cu adevărat nevoie de ajutor au fost lăsaţi să aştepte.

Dosarele medicale a peste 300 de pacienţi fictivi erau validate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar banii plecau de la stat către societăţile comerciale care ar fi trebuit să îi îngrijească pe aşa zişii bolnavi.

Firmele aveau rolul de "a racola asiguraţi fără pretenţii sau nevoi medicale reale, de cele mai multe ori prin coruperea cadrelor medicale din spitale, de a întocmi dosare medicale cu menţiuni nereale, în vederea depunerii lor la C.A.S.M.B., pentru decontarea unor prestaţii nereale", susțin procurorii DNA.

Dosarele ajungeau la Casa de Sănătate unde trei funcţionare aprobau decontarea actelor false. Aceleaşi persoane ar fi stabilit şi criteriile în baza cărora unui pacient i se aprobă solicitarea. Astfel, au fost lăsaţi la urmă oamenii care chiar aveau nevoie de ajutor. Procurorii au interceptat un medic chiar în momentul în care se plângea de acest sistem criminal.

"Nu este corect faţă de pacientul care are cancer şi mai are câteva zile de trăit şi-i pe patul de moarte… Dacă tot sunt bani, atunci să vedem spre cine direcţionam banii ăştia", apare în rechizitoriu declarația medicului.

Relațiile lui Burcea cu Dragnea

Solicitat să comenteze informaţiile apărute în media potrivit cărora Marian Burcea ar fi fost numit la CNAS datorită relaţiilor apropiate cu persoana sa, liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: „Nu eu l-am propus pe domnul Burcea. Asta nu înseamnă că am avut sau am o părere proastă despre dumnealui, dar dacă anchetatorii au ajuns la această concluzie, să meargă pe această linie”.

„Nu există niciun fel de influenţă a mea în propunerea sau numirea domnului Burcea la Casa de Sănătate. Mai mult nu vreau să comentez despre ce este în dosar pentru că nu ştiu”, a adăugat Dragnea.

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, a fost demis, vineri, de premierul Mihai Tudose, ca urmare a reţinerii sale de către DNA în dosarul privind decontările ilegale. Alături de alte 13 persoane, acesta va fi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Dragnea, în interceptările din dosar

Suspiciunile legate de Dragnea survin după ce numele acestuia ar apărea în înregistrările din dosar:

"LENDEA CORNELIU DAN: Ştii cine a fost la mine ieri să-mi spună că are propunere? MARIAN BURCEA. Asta vorbeam cu LUCI

ION Alina-Andreea: Propunere la ce? La tine?

BLENDEA Corneliu-Dan:„Îhî! La Casa Naţională

ION Alina-Andreea:„Ca preşedinte?

BLENDEA Corneliu-Dan: Îhî! Băi, este un om care este prietenul lu’ LIVIU de multă vreme şi medicul personal şi a lu’ nevastă-sa şi a lu’ fiu-său cu ochii, cu…. „A fost pe la mine cu TOBĂ ieri. Am avut o vizită foarte frumoasă şi nişte discuţii foarte mişto. Bă, îs oameni elevaţi, în pana mea…

ION Alina-Andreea: TOBĂ… TOBĂ…!?”

BLENDEA Corneliu-Dan: Fostul ministru. Băiat! N-are legătură cu nimic, pe cuvântul meu. Ce cultură, şi mai ales ce… Şi MARIAN… Mă rog, el a venit cu o fostă, doamnă fostă preşedintă a Curţii Supreme, pacientă la mine acolo şi am vorbit mai multe, inclusiv că trebuie să dăm un răspuns de curând că are această propunere. El de la PSD şi ăsta, VULCĂNESCU, de la ALDE".

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie