Au început să apară viperele în Munții Călimani. Recomandările salvamontiștilor

Publicat: 08 04. 2024, 16:00
Sursa foto: Shutterstock

Salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud au avertizat că, în Munţii Călimani, în zona Bistricior, au început să apară viperele.

Recomandările salvamontiștilor

Serviciul Public Județean Salvamont Bistrița-Năsăud a menționat, pe Facebook, că viperele sunt creaturi minunate, dar și veninoase, iar întâlnirea cu ele necesită atenție și respect față de habitatul lor.

„Vă informăm că în Munții Călimani, în zona Bistricior, au început să apară viperele. Recomandăm tuturor turiștilor să fie extrem de precauți în timpul explorărilor lor în această zonă. Viperele sunt creaturi minunate, dar și veninoase, iar întâlnirea cu ele necesită atenție și respect față de habitatul lor. Recomandăm să păstrați o distanță sigură și să evitați să le deranjați sau să le provocați în orice fel. Siguranța turiștilor și protejarea naturii sunt priorități absolute. Vă rugăm să fiți conștienți de această informație și să vă planificați excursiile în consecință, luând măsurile necesare pentru a evita orice incident nedorit. Cu toate acestea, nu uitați să vă bucurați de frumusețea și diversitatea peisajului montan din Munții Călimani, respectând natura și toate ființele sale”, au transmis salvamontiștii.

În România se găsesc trei dintre cele 15 specii care trăiesc în Europa

Amintim că, în țara noastră întâlnim trei dintre cele 15 specii de vipere care trăiesc în Europa. Specialiştii atrag atenţia că oamenii ajung deseori să fie muşcaţi de vipere după ce le invadează teritoriul, motiv pentru care vaccinurile antiviperiene nu trebuie să lipsească în astfel de situații.

Cea mai de temut este vipera cu corn, pe care o putem întâlni cu precădere în zona Banatului, în special în stațiunea Băile Herculane, însă poate fi întâlnită și spre Delta Dunării. Mușcătura acesteia poate avea consecințe foarte grave și poate duce uneori chiar și la deces.