Au apărut imagini cu noul metrou care va circula în București: Trenurile ar fi trebuit să fie livrate din iunie 2022

Au apărut imagini cu noul metrou care va circula în București: Trenurile ar fi trebuit să fie livrate din iunie 2022
Trenurile ar fi trebuit să fie livrate în iunie 2022, dar au existat mari întârzieri, sursă foto: Facebook

Un angajat al Metrorex a publicat primele imagini cu trenul Alstom Metropolis, noua garnitură de metrou care va circula în București. La sfârșitul lui noiembrie 2023, penalitățile imputate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii companiei Alstom pentru întârziere erau de 18 milioane de euro.

Trenurile ar fi trebuit să fie livrate în iunie 2022, dar au existat mari întârzieri

Alstom Metropolis (BM 4) 1402-2402 “Giurgiu”, în Uzinele Alstom din Brazilia, pregătit pentru livrarea către Metrorex București, pentru Magistrala 5 de Metrou”, arată angajatul Metrorex.


La sfârșitul lui noiembrie 2023, penalitățile imputate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii companiei Alstom pentru întârziere erau de 18 milioane de euro.

Contractul cu Alstom pentru trenurile de metrou a fost semnat la final de 2020, iar trenurile sunt produse în Brazilia. Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri este de peste 100 de milioane euro. Fiecare tren are șase vagoane, 114 metri lungime și capacitatea este de 1.200 de pasageri/tren.

Se spera că toate trenurile vor ajunge în țară pe parcursul lui 2023

Contractul a fost atribuit la final de 2020, dar au intervenit numeroase amânări ale producției. Se spera la un moment dat că toate trenurile vor ajunge în țară pe parcursul lui 2023. În vara anului trecut se spera că măcar primul tren va ajunge până la final de 2023 în București. Nu a fost așa.

Întrebat dacă este vreo șansă ca primul tren Alstom pentru București să ajungă în luna februarie, ministrul Transporturilor, Grindeanu, a spus că nu crede că este posibil.

„Ce aș putea să spun? Au promis, nu se țin de cuvânt, curg penalitățile. Nu am altă pârghie în acest moment, pentru că nu există altă pârghie.

Eu nu cred că ei își doresc să curgă aceste penalități, doar că aș vrea un lucru: vorbim despre un conglomerat, despre o companie imensă. Poate România, vorbind despre toate contractele acestea semnate în ultimii ani cu acest furnizor – pentru metrou și pentru trenuri noi – devine mai importantă din perspectivă mondială pentru această companie și poate devenim o prioritate.

Acesta este singurul apel pe care pot să-l fac. Dacă nu, vor curge în continuare penalitățile”, spune Grindeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)