Atenționare emisă de salvamontiști: „Risc de gradul 4 de producere a avalanşelor la tot ce înseamnă zonă montană peste 1800 de metri”
Din cauza zăpezii abundente produse în zonele înalte din judeţul Vâlcea, la peste 1800 de metri, riscul de producere a avalanşelor este extrem de ridicat, de gradul 4-5. Salvamontiștii au emis o atenționare în acest sens, specificând că situaţia ar putea continua până în martie.
Avertismentul salvamontiștilor: avalanșe la peste 1800 de metri
Salvamontiştii au cerut iubitorilor de sporturi de iarnă să nu se mai aventureze în această perioadă în zonele montane la altitudini de peste 1.800 de metri, mai ales pe întreaga latură sudică a Carpaţilor Meridionali, unde riscul de avalanşă este de gradul 4 şi în unele zone chiar de gradul 5.
Potrivit specialiştilor, stratul de zăpadă este extrem de instabil, iar precipitaţiile vor fi şi mai abundente, mai ales la acest sfârşit de săptămână.
Atenţionările privind pericolul din zonele înalte sunt valabile până în luna martie, potrivit şefului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.
„Legat de stratul de zăpadă există risc de gradul 4 de producere a avalanşelor, pe o scară de la 1 la 5, adică mare, dat de studiile ANMH, la tot ce înseamnă zonă montană peste 1800 de metri, adică în munţii: Făgăraş, Căpăţânii, Latoriţei, Lotrului şi Parâng, referindu-ne strict la Vâlcea. În principiu, tot ce înseamnă sudul Carpaţilor Meridionali, inclusiv Bucegii, au risc de gradul 4 de producere a avalanşelor.
Asta înseamnă că există şi porţiuni în care riscul este de gradul 5, unde zăpada pleacă instantaneu singură, în timp ce la gradul 4 pleacă la orice presiune uşoară asupra stratului, chiar şi din cauza vântului, a unei pietre, sau a unui zgomot. Avem în acest moment pante expuse, cu acumulare mare de zăpadă care porneşte singură la vale. E imposibil să te poţi apăra în atare condiţii de avalanşe”, a precizat şeful Salvamont Vâlcea pentru „Adevărul”.
Sinaia, printre destinațiile luate cu asalt în noul an
Sinaia a fost una dintre stațiunile de pe Valea Prahovei luată cu asalt de către turiști, în primele zile ale anului 2021. S-au format cozi la instalațiile de transport pe cablu, iar timpul de așteptare, în data de 2 ianuarie a fost de apriximativ 2 ore.
În cursul zilei de duminică, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pârtiile de la Sinaia, dar și instalațiile de transport pe cablu au fost închise. Acesta fapt nu i-a împiedicat însă pe turiști să practice sporturile montante, deplasându-se la Predeal, Poiana Brașov sau Bușteni.