Atenție români! Alergia la veninul de albină pune viața în pericol: „Este bine să nu apelăm la leacuri băbești”

Atenție români! Alergia la veninul de albină pune viața în pericol: „Este bine să nu apelăm la leacuri băbești”
Sursa Foto: Freepik.com

Pentru majoritatea oamenilor, o înțepătură de albină are ca efect durerea și iritarea temporară la locul înțepăturii. Însă pentru alții, înțepăturile de albină sau viespe provoacă o reacție alergică.

Alergia la veninul de albină pune în pericol foarte multe vieți

În ciuda atitudinii superficiale a oamenilor față de înțepăturile de albină sau de viespe, există anumiți pacienți care sunt expuși unui risc enorm.

Medicii spun aceste persoane sunt adesea în pericol, mai ales dacă au la îndemână mijloacele de acordare a primului ajutor. În anii precedenți, s-au înregistrat multe decese din această cauză în întreaga țară.

„Când vorbim despre înțepăturile de albină, ne referim mai ales la persoanele alergice. În cazul acestora, pot apărea reacții rapide, în aproximativ 10-15 minute. Totodată, există pacienți care prezintă reacții mai întârziate, ce apar chiar și la 60 de minute de la înțepătură. Pentru aceste cazuri, foarte grave, este bine să existe un EpiPen cu adrenalină, ce poate fi utilizat de persoanele alergice.

Aceste persoane își pot administra, în coapsă, prin autoinjectare. În acest sens, instruirea poate fi făcută de către medicul de familie. Dacă persoana respectivă se află într-o zonă îndepărtate, pe munte, de exemplu, și nu are la îndemână acel EpiPen, se poate apela la cricotiroidotomie, însemnând o incizie la nivelul gâtului, pentru eliberarea căilor respiratorii”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, notează Adevarul.

Mai mult decât atât, și în cazul în care o persoană nu este alergică la venin, înțepătura trebuie tratată cu seriozitate.

„În cazul înțepăturii de albină pot fi reacții limitate, care nu necesită prezentarea la medic. Este vorba despre durere și înroșire locală. Astfel, se spală zona cu apă și săpun și se iau antihistaminice care se eliberează fără rețetă, la farmacie.

Totodată, dacă reacția este extinsă, pacientul poate apela la ajutorul medicului de familie, în regim de urgență. Totodată, este bine să nu apelăm la leacuri băbești, care pot suprainfecta zona”, a mai specificat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)