Atenție la următoarele alimente. Care sunt produsele care te-ar putea face să îmbătrânești mai repede

Atenție la următoarele alimente. Care sunt produsele care te-ar putea face să îmbătrânești mai repede
Sursa foto: Shutterstock

Alimentația joacă un rol crucial în procesul de îmbătrânire. În timp ce dieta mediteraneană și alimentele bogate în antioxidanți sunt cunoscute pentru beneficiile lor, există anumite alimente care pot avea efecte negative asupra sănătății și pot accelera îmbătrânirea.

Cum pot alimentele să grăbească procesul de îmbătrânire

Fortune Well a făcut o listă scurtă de alimente pe care ar trebui să le consumi cu prudență dacă îți dorești îmbătrânire mai lentă, potrivit adevărul.ro. 

„Există o mulțime de zahăr, grăsimi și sare, conservanți… și alți compuși chimici într-o dietă. Aceste tipuri de alimente duc la un răspuns inflamator care ne poate afecta ADN-ul într-un mod negativ, ceea ce poate duce la îmbătrânire”, spune Raelene Brooks, dietetician și decan al Colegiului de Nursing de la Universitatea din Phoenix- SUA.

Cafeaua și lactatele: ce efecte au asupra îmbătrânirii

Potrivit mai multor studii, consumul excesiv de cafea și lactate poate contribui la accelerarea procesului de îmbătrânire. S-a observat că băutorii de cafea care consumă mai mult de șase cești pe zi au un volum cerebral mai mic și un risc cu 53% mai mare de a dezvolta demență comparativ cu cei care consumă mai puțin. Deși cafeaua în cantități moderate poate avea beneficii pentru sănătate, excesul de cofeină este legat de îmbătrânirea accelerată.

Pe de altă parte, deși lactatele sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și osteoporoză, consumul de lapte integral poate ridica probleme. Acesta a fost asociat cu rate mai ridicate de cancer de prostată, boala Parkinson și declin cognitiv la adulții în vârstă, contribuind astfel la îmbătrânirea biologică mai accentuată.

Pericolele ascunse din alimentele picante, sare și carbohidrați

Adăugarea de alimente picante în dieta zilnică poate crește riscul de demență. Un studiu efectuat pe un grup de adulți chinezi în vârstă a arătat că cei care consumau mai mult de 50 de grame de chili pe zi aveau scoruri cognitive mai scăzute. Conservanții și sodiul din unele condimente picante ambalate pot afecta negativ creierul.

Sarea în exces este cunoscută pentru creșterea tensiunii arteriale. „La mulți oameni, excesul de sodiu alimentar crește tensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă [și] boli cronice legate de vârstă”, spune Alice H. Lichtenstein, liderul al echipei de la Centrul de cercetare în nutriție umană Jean Mayer – SUA.

Carbohidrații, deși necesari într-o dietă echilibrată, pot declanșa un răspuns inflamator care afectează sănătatea. Este important să nu se exagereze cu consumul acestora pentru a evita efectele negative asupra organismului.

Îndulcitorii artificiali pot afecta sănătatea

Îndulcitorii artificiali sunt, de asemenea, legați de accelerarea îmbătrânirii. Consumul zilnic de băuturi cu îndulcitori artificiali a fost asociat cu un risc crescut de demență și boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`