Bolile copilăriei precum rujeola, oreionul sau pojarul pot avea urmări foarte grave asupra copilului dacă nu sunt tratate corespunzător.
Medicul de familie Ileana Efrim recomandă părinților să-și vaccineze copiii împotriva bolilor eruptive, avertizând că acestea pot duce la encefalopatie sau poliomielită și uneori chiar la deces.
"Bolile eruptive ale copilăriei, care se caracterizează prin anumite leziuni tegumentare asociate febrei de debut a bolii, sunt combătute în prezent prin vaccinare. Evoluţia lor nu poate fi influenţată prin tratament medicamentos, pentru că se pot complica şi pot lăsa sechele permanente sau pot duce chiar la deces. Unele dintre ele afectează sistemul nervos central (pojarul, rujeola), provocând infecţii serioase şi deces. La copiii supravieţuitori, urmările sunt grave: encefalopatie (afectarea ţesutului nobil al creierului) cu deficit cognitiv care nu se poate recupera (adică dintr-un copil inteligent devine un copil cu intelect afectat, care nu se va dezvolta corespunzător vârstei, riscând să devină inclusiv un adult asistat social). Alte boli ale copilăriei produc o afectare a sistemului nervos periferic, cum este poliomielita, cel mai evident fiind că membrul afectat rămâne subdezvoltat, mai scurt şi mai subţire, provocând şchiopătarea. Copilul va suferi pentru imaginea sa, dar nici nu se va putea juca sau va fi restricţionat în alegerea unei profesii mai departe, în adolescenţă", precizează medicul Efrim pentru Gândul.
Bolile eruptive pot fi foarte grave și pentru femile însărcinate.
“Determină infecţie la embrion sau făt, pierderea sarcinii sau malformaţii, adică sechele direct de la naştere”, mai spune doctorul.
“Vaccinarea contribuie la 'sterilizarea' focarelor sau scade foarte mult posibilitatea de infectare", conchide medicul Ileana Efrim.