Atenție la aceste alimente! Pot crește riscul de demență. „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”
Dieta joacă un rol important în sănătatea noastră, de aceea este foarte important să avem grijă ceea ce consumăm. De aceea, o dietă bogată în carne roșie poate crește riscul de demență, potrivit ultimelor cercetări prezentate miercuri la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din Philadelphia.
Un studiu de patru decenii a demonstrat legătura între demență și carnea roșie
Legătura dintre carnea roșie și demență este rezultatul unui studiu de patru decenii pe mai mult de 130.000 de adulți care a analizat legătura dintre dietă și cogniție, potrivit Știrile ProTv.
„Acesta este unul dintre cele mai solide studii pe care le-am văzut care asociază consumul de carne procesată și demența, deoarece au urmărit persoanele timp de decenii”, a declarat Dr. Maria Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer, potrivit nbcnews.com.
Cercetătorii au observat că persoanele din cadrul studiului care consumau de două ori pe săptămână carne roșie procesată, aveau un risc cu 14% mai mare de demență, în comparație cu cei care consumau mai puțin de trei porții pe lună.
Fiecare porție zilnică de carne roșie a fost legată de 1,6 ani suplimentari de îmbătrânire cognitivă, în special în zona care afectează capacitatea lingvistică și funcția executivă a unei persoane, care include abilitățile mentale care controlează comportamentul.
„Acest lucru este într-adevăr în concordanță cu un corp mai larg de știință care ne spune că dietele care sunt mai sărace în grăsimi, mai sărace în zahăr, mai bogate în legume în general, sunt cele care sunt cu adevărat mai bune pentru sănătatea creierului nostru”, a declarat Dr. Heather Snyder, vicepreședinte al Asociației Alzheimer pentru relații medicale și științifice.
Alimentele procesate pot duce la o sănătate mai precară a organismului
Acest studiu se adaugă în lista mare de cercetări care demonstrează că alimentele procesate pot duce la o sănătate mai precară.
„Carnea roșie procesată crește riscul de cancer, boli de inimă și diabet”, a declarat într-o declarație autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Diviziei Channing de Medicină în Rețea de la Brigham and Women’s Hospital. „Poate afecta creierul deoarece are niveluri ridicate de substanțe nocive, cum ar fi nitriții (conservanți) și sodiul”.
Carrillo a remarcat că, în cadrul studiului, carnea roșie neprocesată – cum ar fi carnea de vită tocată sau friptura – nu a fost legată de aceleași daune cognitive.
„Atunci când nu este procesată, cu moderație, carnea roșie este de fapt ok”, a spus ea.
Ce alternative sunt pentru carnea roșie
„Cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât mai bine”, a spus Naidoo. „Porții bune de legume și fructe aduc fibre, nutrienți, minerale și vitamine organismului și creierului”.
Dietele cu alimente integrale și proaspete sunt legate de o durată de viață mai lungă și de reducerea problemelor de sănătate. Conservele de pește și fasole, precum și legumele congelate, pot fi surse accesibile de proteine și alți nutrienți pentru persoanele care caută alternative la carnea roșie procesată.
„Nu trebuie doar să mâncați alimente proaspete și sănătoase, ci aveți nevoie și de un stil de viață sănătos – suficient somn, exerciții fizice, contact social și activități de petrecere a timpului liber. Toate aceste lucruri lucrează împreună pentru o stare de sănătate mai bună”, a spus și dr. Yian Gu, profesor asociat de științe neurologice la Centrul Medical al Universității Columbia din New York.