Este știut faptul că micul dejun este prima dar și cea mai importanta masă a zilei. Dacă îți începi ziua cu o masă sănătoasă și consistentă, vei avea energie, bună dispoziție și putere pentru întreagazi.
Ceea ce alegi să consumi dimineața trebuie să îți asigure sursa unui sfert din totalul substanțelor nutritive de care are nevoie organismul pentru a putea fi dinamic și a putea menține o minte clară, creativă în ziua respectivă.
Paradoxal sau nu, micul dejun contribuie la menținerea siluetei. Cercetătorii au demonstrat că cei care iau micul dejun sunt mai slabi decât cei care sar peste această masă, conform citynews.ro
Chiar și asa există alimente care nu trebuie să fie consumate dimineața pe stomacul gol.
Persoanele care în graba lor de a ajunge la servici, aleg să consume la micul dejun o cafea, un iaurt , sau un covrig și o portocală fac o mare greșeală. Aceste alimente nu sunt deloc indicate spre consumul pe stomacul gol, conform site-ului brightside.com
Iaurtul dacă este consumat pe stomacul gol, acidul clorhidric distruge bacteriile bune din compoziția acestui aliment atât de bun și recomadat de specialiști.
Roșiile desemeni trebuie evitate a fi consumate dimineața deoarece conține un nivel mare de tanină, substanță care crește aciditatea stomacală.
Bananele duc la o creștere rapidă a nivelului de magneziu din sânge, lucru care duce la producerea de aritmii cardice.
Pâinea și produsele de patiserie conțin gluten, care poate să irite mucoasa stomacului , provocând flatulență, balonare și constipație.
Dulciurile desemeni nu sunt bine primite de organism dimineața. Din cauza cantității prea mari de zahăr din aceste alimente, pancreasul secretă prea multă insulină care va fi disproporțională cu nivelul de glucoză pe care o are de metabolizat, astfel zahărul din sânge va scădea exagerat de mult, producându-se hipoglicemia. Nu ar trebui să te mire, dacă după ce ai mâncat o ciocolată, te apucă somnul, sau observi că îți tremură mâinile.
În schimb poți opta pentru a consuma ouă, alimente care au proteibne de bună calitate, sunt sațioase și reduc poftele alimentare din prima parte a zilei.
Ovăzul este un al aliment numai bun de consumat dimineașa, conține fibre solubile, reduce nivelul colesterolului, creează un strat protector asupra membranei stomacului, prevenind astfel efectele negative cauzate de acidul stomacal.
Tot din categoria sănătatea din cereale, trebuie să menționăm și hrișca care stimulează sistemul digestiv și este o sursă excelentă de proteine, fier,vitamine lui energie.
Ideal ar fi ca la prima masă a zilei să consumi și o mână de nuci, atât de benefică pentru sănătatea inimii.
Mierea conține zaharuri naturale ce conferă energie și bună dispoziție, datorită secreției hormonului fericirii, serotonima. Însă este și un bun „combustibil” pentru creier, pregătindu-te să înfrunți o zi încărcată de la birou.
Afinele – antioxidanţii din aceste fructe micuţe reglează tensiunea arterială, accelerează metabolisul şi favorizează puterea de concentrare.