Atentat cu bombă în Piatra Neamț: Trei tineri voiau să incendieze o mașină și două spații comerciale. O zonă de 2.000 de mp a fost securizată

Atentat cu bombă în Piatra Neamț: Trei tineri voiau să incendieze o mașină și două spații comerciale. O zonă de 2.000 de mp a fost securizată

UPDATE 11.47: Acţiunea de dezamorsare s-a încheiat, a anunțat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, astfel că amenințarea cu bombă a fost înlăturată. Acesta a mai precizat că specialiștii au găsit sub maşina de la Piatra Neamţ „un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină”. (Detalii AICI)

Procurorii DIICOT, în colaborare cu SRI, au prins în flagrant, vineri dimineață, trei persoane care amplasau o bombă cu exploziv militar la Piatra Neamţ, sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. Atunci a fost un adevărat scandal care a scos la iveală legăturile dintre poliție şi interlopi și s-a lăsat cu demiterea șefului IPJ Neamț, Aurel Șoric.

Cei trei tineri prinși au fost conduși pentru audieri la DIICOT Neamț. Aceștia au fost monitorizați de către agenții SRI, DGIPI, DIICOT şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din IGPR, de două săptămâni.

La fața locului se află mai multe echipaje de polițiști, jandarmi și pompieri, care au evacuat blocul din apropierea parcării unde se află mașina lui Bogdan Mararu. Autovehiculul era parcat pe strada Privighetorii. O eventuală deflagraţie ar fi avut loc pe o suprafaţă de 350 de metri.

Potrivit prefectului de Neamț, Ilie Mitea, în prezent zona este evacuată pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, fiind oprit accesul pe toate străzile din zona respectivă.

O echipă de specialiști pirotehniști a SRI trimisă de la Bucureşti a ajuns la Piatra Neamţ şi a început operaţiunea de dezamorsare.

Atentat cu bombă în Piatra Neamț

Embed:

Procurorii DIICOT au emis un comunicat de presă în care anunță că cei trei învinuiți sunt membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă -  omor calificat,  distrugere calificată şi acte de terorism. Autoritățile mai precizează că au descoperit un dispozitiv artizanal care cantitatea de aproximativ 1 kilogram substanţă explozivă, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizată mecanic.

Mai mult, membrii gruparii intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală.

„În sarcina învinuiţilor se reține că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, în vederea suprimării vieţii părţii  vătămate B.M., proprietarul autoturismului”, se mai precizează în comunicat.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț au fost aduse 6 persoane în vederea audierii, procurorii D.I.I.C.O.T.  urmând a dispune măsurile legale în cauză, după finalizarea audierilor.

Interlopul Bogdan Mararu, ținta unui atentat cu bombă

Embed:

Cine a fost Gheorghiță Mararu

Întreaga viaţă a lui Gheorghe Mararu s-a desfăşurat în jurul scandalurilor. Finul unui cunoscut interlop basarabean, Vasile Rodideal, Mararu a devenit cunoscut pentru relaţiile sale extrem de apropiate cu poliţiştii. Ceea ce a dus imediat la demiteri în rândul poliţiei din Neamţ.

Gheorghiţă Mararu a avut de-a face cu interlopii încă de mic. A fost finul unui celebru interlop basarabean care a fost acuzat de mai multe infracţiuni grave. În 2006, Mararu a fost judecat în dosarul „Omul Mafiei la vârful Poliţiei”, împreună cu poliţistul Ovidiu Cristian Popa, fost ofiţer din IGPR. Atunci, Mararu şi naşul său, Vasile Rodideal, au fost acuzaţi de uz de fals şi de cumpărarea influenţei. Totul pentru a li se reduce acestora perioada de suspendare a permisului de conducere.

Numele lui Mararu revine în atenţia poliţiştilor câteva luni mai târziu când una din maşinile de lux ale interlopului a fost incendiată în Piatra Neamţ, moment în care legătura dintre Mararu şi poliţistul Popa a ieşit din nou la iveală. Ulterior, Falău, cel care i-a adus peste ani moartea, a fost arestat pentru distrugerea limuzinei şi încarcerat.

De atunci, Falău a promis că se va răzbuna pe Mararu. Aşa că în 2010, când Mararu se afla împreună cu fratele său într-o cafenea din piatra Neamţ Cristian Chilat, zis „Falău”,  a scos pistolul şi l-a împuşcat pe duşmanul său.

Cu patru gloanţe în abdomen, Mararu nu a mai avut nicio şansă de a trăi. Imediat după moartea interlopului au ieşit la iveală noi relaţii ale interlopului cu oamenii legii. Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, Aurelian Şoric, a fost demis după ce i-a luat apărarea interlopului. În plus, s-a dovedit că Şoric şi-a construit o casă lângă cea a lui Gheroghe Mararu. Ba mai mult, acesta ar fi stat cu chirie în casa interlopului.

Gheorghe Mararu avea datorii la Fisc de peste 1 milion de lei, însă oficial nicio firmă pe numele său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`