EXCLUSIV. Ministerul Culturii a declanșat BĂTĂLIA pentru ATENEUL ROMÂN. Actualul director, Andrei Dimitriu, ca și schimbat după ce a fost evaluat cu un punctaj insuficient / Mădălin Voicu: „Nu eu l-am picat, ci comisia” (FOTO)

EXCLUSIV. Ministerul Culturii a declanșat BĂTĂLIA pentru ATENEUL ROMÂN. Actualul director, Andrei Dimitriu, ca și schimbat după ce a fost evaluat cu un punctaj insuficient / Mădălin Voicu: Nu eu l-am picat, ci comisia (FOTO)
Foto: Hepta

EXCLUSIV ONLINE // Ateneul Român este zilele acestea în mijlocul unui scandal uriaș, declanșat de încercarea Ministerului Culturii de a-l schimba pe actualul director general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu. Acesta tocmai a fost evaluat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu un punctaj insuficient continuării actualului proiect managerial. Evaluarea a vizat rezultatele înregistrate în anul 2018.

Potrivit mai multor surse, conflictul a pornit după ce Dimitriu ar fi refuzat organizarea la Ateneul Român a mai multor evenimente promovate de violonistul, dirijorul, dar și omul politic Mădălin Voicu. Acesta ar fi încercat să-și promoveze aici mai multe manifestări dedicate romilor, etnie pe care o reprezintă, dar s-ar fi lovit de refuzul categoric al actualei conduceri.

Acest lucru este indirect confirmat de directorul Andrei Dimitru, dar este negat în exclusiviate pentru B1.ro chiar de Mădălin Voicu.

Evaluarea care a declanșat conflictul

Date fiind bunele relații pe linie de partid între Mădălin Voicu și ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, sursele consultate de B1.ro arată că s-ar fi pus presiune pe conducerea Filarmonicii prin declanșarea unei evaluări a instituției, evaluare picată de actualul director Andrei Dimitriu. Mai mult, funcția ar fi vizată chiar de Mădălin Voicu sau de un apropiat al acestuia, lucru negat însă de acesta într-o declarație exclusivă pentru B1.ro. În replică, mai multe nume mari ale culturii române și-au exprimat sprijinul pentru Dimitriu, în cadrul unei scrisori publice adresate ministerului.

De asemenea, surse din piață vorbesc de posibilitatea ca bugetul Filarmoniicii să fie redus cu 50%, chiar în anul în care are loc Festivalul „George Enescu„, cea mai mare manifestare de profil a momentului.

B1.ro a vorbit în premieră cu principalii actori ai celui mai mare scandal din cultura română din acest an și prezintă, în exlusiviate, declarații și informații care fac lumină în acest caz.

Prima reacție a lui Andrei Dimitriu: Sunt optimist că lucrurile se vor îndrepta

Andrei Dimitriu, în vârstă de 74 de ani, ocupă funcția de director general al Filarmonicii „George Enescu” din martie 2010. Anterior, acesta a absolvit Politehnica din Bucureşti şi a lucrat ca director comercial al IUC Griviţa, apoi ca director al Sind România. De asemenea, a fost Preşedinte Director General al Agenţiei Române de Dezvoltare şi Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radio.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”. Foto: Hepta

În exlusiviatet pentru B1.ro, Andrei Dimitriu a confirmat evaluarea făcută de Ministerul Culturii, dar a declarat că o consideră incorectă și că a depus contestație, sperând ca o nouă comisie să-i aprecieze performanțele în mod corect.

Evaluarea o consider incorectă. Am depus contestație în termenul legal și pentru ca această comisie nouă de contestație să aprecieze în mod corect performanța deosebită, ca să fiu modest zic deosebită, a Filarmonicii în anul 2018. O performanță pe care lumea calificată, adică aceia care au trecut prin Filarmonică, au o educație muzicală, au o educație intelectuală, care impune ceva știință muzicală, o apreciază ca excepțională. Deci personalitățile acestea care sunt în acel apel de solidaritate cu mine cred ca ar trebui să spună ceva comisiei de evaluare. Eu sunt optimist că lucrurile se vor îndrepta”, a declarat directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, în exclusivitate pentru B1.ro.

Cum comentează Andrei Dimitriu conflictul cu Mădălin Voicu

În legătură cu informațiile privind refuzarea organizării la Ateneu a unor evenimente propuse de Mădălin Voicu, Andrei Dimitriu confirmă indirect acest lucru, declarând că ”nu putem accepta experimentul care nu se știe ce valoare și ce finalitate are și nici capriciile”.

Eu sunt, și am fost și pe vremea aceea, directorul instituției. Am responsabilitatea unor gesturi. Eu nu pot fi judecat dacă apreciez că nu e oportun la un moment dat un anumit proiect sau că nu se încadrează și nu corespunde la misiunea instituției Filarmonica ”George Enescu”. Instituția este una de elită și vreau să se rețină acest lucru. Dacă este de elită, presupune o exigență specială. Nu putem accepta experimentul care nu se știe ce valoare și ce finalitate are și nici capriciile, dorințele… Personal pot fi justificate, dar trebuie să ne gândim că noi avem o strategie pentru publicul larg, nu pentru persoane fizice”, a declarat acesta, exclusiv pentru B1.ro.

Andrei Dimitriu a vorbit și despre bugetul festivalului ”George Enescu”, menționând că nu știe nimic, deocamdată, despre posibile tăieri.

Nu știu că nu sunt patronul instituției (…) În mod cert, dacă s-a tăiat, e un zvon, nu știu, nu am informația exactă, dar dacă s-a tăiat din bugetul festivalului…”George Enescu”, este singura manifestare culturală din România, în spațiul muzicii simfonice, care arată că România este o țară de nivel european. Nu se poate amputa un proiect care certifică europenitatea noastră”, a afirmat directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Mădălin Voicu: ”Nu eu l-am ‘picat’ la evaluare, pe domnul Dimitriu, ci comisia de evaluare”

Violonistul, dirijorul, dar și omul politic Mădălin Voicu, acum în vârstă de 67 de ani, este fiul marelui violonist Ion Voicu și, un susținător declarat al comunității rome, a cărei etnie o reprezintă. Acesta este absolvent al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iar în prezent ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Mădălin Voicu. Foto: Hepta

Contactat de B1.ro pentru o oferi un punct de vedere pe marginea acestui subiect, Voicu a declarat în exlusivitate că nu consideră că este oportun să-l înlocuiască pe Andrei Dimitriu și că nu ar fi propus nici un eveniment la Filarmonică.

Regret, eu nu comentez zvonuri. Nu pot și nici nu cred că ar fi oportun să-l înlocuiesc pe domnul Dimitriu și nici vorba despre vreun ‘eveniment’, pe care să mi-l fi refuzat, pentru că n-am cerut așa ceva. Mulțumesc pentru interes și puteți fi siguri, cu toții, că nu eu l-am ‘picat’ la evaluare, pe domnul Dimitriu, ci comisia de evaluare”, a declarat Mădălin Voicu, în exclusivitate pentru B1.ro.

Susținere publică pentru Andrei Dimitriu

În ultimele zile mai multe personalități ale culturii române au adresat o scrisoare Ministerului Culturii, prin care își exprimă susținerea pentru actualul director al Filarmonicii, Andrei Dimitriu.

În scrisoarea semnată de mulțte nume mari se precizează că ”este de neînţeles cum se poate evalua negativ un an managerial de o asemenea anvergură şi consistenţă. Ne exprimăm dezamăgirea și indignarea faţă de această situaţie, care denotă o judecată ce nu are nimic de-a face cu criteriile profesionale”. (Citește scrisoare integrală la sfârșitul articolului)

Violonistul Remus Azoiței. Foto: Hepta

Totodată, Remus Azoiței, celebru violonist român, solist prezentat de ansambluri europene prestigioase, printre care Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra Filarmonică George Enescu, Orchestra Națională a Belgiei și Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Londra, a adresat o scrisoare individuală de susținere a actualului director al Filarmonicii, scrisoare înregistrată la Ministerul Culturii.

SCRISOAREA TRIMISĂ DE REMUS AZOIȚEI MINISTRULUI CULTURII

Răzvan Theodorescu, „mirat” de această situație

Academicianul Răzvan Theodorescu, în vârstă de 79 de ani, laureat al Premiului Herder (1993), unul dintre cei care semenază scrisoarea de susținere, a declarat, pentru B1.ro, că Andrei Dimitriu este un om de cultură cu o excelentă pregătire, iar în anul trecut a făcut lucruri admirabile la Ateneul Român.

Academicianul Răzvan Theodorescu, alături de fostul președinte Ion Iliescu. Foto: Hepta

Am aflat cu totul întâmplător, ieri (miercuri, n.r.), că nu a primit nota necesară la o evaluare. Ce pot să vă spun este că domnul Andrei Dimitriu este un om de cultură cu o excelentă pregătire. Îl știu de când conducea Radiodifuziune cu mult succes și am avut de-a face cu domnia sa de mai multe ori în calitate de conducător al Filarmonicii, mai ales în anul acesta care a trecut, în anul Centenarului, în care știu că a făcut lucruri admirabile la Ateneul Român. De aceea m-a mirat foarte mult ceea ce am aflat și am declarat că îl susțin din toată inima”, a afirmat Răzvan Theodorescu.

„Cel mai bun manager, deși nu e muzician de profesie”

Și compozitorul şi dirijorul Sabin Păutză, în vârstă de 76 de ani, care deține din 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra, are numai cuvinte de laudă la adresa directorului general al Filarmonicii ”George Enescu”.

Am trimis o scrisoare de recomandare în care îl susțin (…) Eu colaborez cu Filarmonica din București de 45 de ani și consider că Andrei Dimitriu a fost cel mai bun manager pe care l-a avut Filarmonica vreodată, deși nu este muzician de profesie dar este un om extraordinar. Toate evenimentele pe care le-a organizat el, au fost de excepție. A avut șansa să facă niște concerte speciale cu ocazia Centenarului, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea Filarmonicii, după aceea s-au sărbătorit 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român și așa mai departe. Deci, nu am decât cuvinte de laudă la adresa dânsului și îmi pare rău că s-a ajuns la situația asta”, a declarat Sabin Păutză, pentru B1.ro.

Menționăm că B1.ro a încercat să obșină un punct de vedere de la ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, și a trimis și o o solicitare către Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale cu privire la acest subiect, însă până acum nu am primit niciun răspuns. (UPDATE: Vineri, ministrul Culturii a făcut o serie de precizări în aces caz – Detalii AICI, fără a trimite însă niciun răspuns solicitării B1.ro)

Scrisoarea integrală de susținere a lui Andrei Dimitriu în postul de director general al Filarmonicii ”George Enescu”:

ÎN ATENŢIA DOMNULUI VALER DANIEL BREAZ, MINISTRUL CULTURII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE

SCRISOARE DE SUSŢINERE A MANAGEMENTULUI DIRECTORULUI GENERAL AL FILARMONICII „GEORGE ENESCU”, DOMNUL ANDREI DIMITRIU

Am aflat cu uimire că la evaluarea anuală a activităţii manageriale a directorului general al Filarmonicii „George Enescu”, domnul Andrei Dimitriu, comisia întrunită la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acordat un punctaj insuficient continuării actualului proiect managerial. Aprecierea a vizat rezultatele înregistrate în anul 2018. În mod paradoxal, în acest an jubiliar, în care s-au aniversat atât Centenarul Marii Uniri, cât şi împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii, precum şi 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, s-au înregistrat cele mai numeroase şi importante evenimente muzicale şi culturale din ultimii ani, organizate de această instituţie, sub mandatul managerului Andrei Dimitriu: seria Concertele Centenarului, care a beneficiat de prezenţa unor nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale; Concertele jubiliare România 100 şi Filarmonica 150, evenimente cu o vizibilitate şi o ţinută excepţionale. S-a remarcat, de asemenea, sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale în parteneriat cu Academia Română, scena Ateneului găzduind o serie de conferinţe, pe parcursul unei zile întregi, susţinute de personalităţi de prim rang ale intelectualităţii româneşti; s-a continuat seria Conferinţele Ateneului, având ca invitaţi laureaţi ai Premiului Nobel, profesori, cercetători şi filozofi recunoscuţi pe plan mondial. În toate aceste situaţii, managementul domnului Andrei Dimitriu s-a remarcat prin criterii de excelenţă şi continuitate a actului cultural, merite de netăgăduit şi calități rare în peisajul public de la noi. Prin întreaga sa prestaţie, directorul general al Filarmonicii a demonstrat o înaltă ţinută morală, demnitate, susţinerea necondiţionată şi activă a valorilor europene, toate puse în slujba respectării şi menţinerii statutului primei şi celei mai vechi instituţii muzicale din România. Este de neînţeles cum se poate evalua negativ un an managerial de o asemenea anvergură şi consistenţă. Ne exprimăm dezamăgirea și indignarea faţă de această situaţie, care denotă o judecată ce nu are nimic de-a face cu criteriile profesionale.

Noi, semnatarii acestei scrisori, ne declarăm solidari cu valorile promovate şi apărate de domnul Andrei Dimitriu, prin activitatea sa managerială în fruntea Filarmonicii „George Enescu”, şi considerăm oportună continuarea proiectelor, până la încheierea legală a mandatului actual.

Mariana Nicolesco – soprana

Dan Dediu – compozitor

Ilarion Ionescu – Galati – dirijor

Christian Badea – dirijor si consilier artistic al Filarmonicii „George Enescu”

Andrei Vieru – pianist si scriitorGabriel Bebeselea – dirijor

Sabin Pautza – compozitor si profesor

Valentina Sandu-Dediu – critic, profesor universitar

Dumitru Avakian – critic de arta

Iosif Ion Prunner – dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”

Valentin Radu – organist

Razvan Theodorescu – academician

Ioan Dumitrache -secretar general al Academiei Romane

Ana Blandiana – scriitor

Mircea Dumitru -rectorul Universitatii din Bucuresti

Nicolae Manolescu – academician si director „Romania literara”

Andrei Plesu – scriitor si filosof, fondatorul Colegiului Noua Europa

Stere Gulea – regizor

Mircea Cartarescu – scriitor

Radu Paraschivescu – scriitor

George Banu – critic de arta

Andrei Serban – regizor de teatru

Victor Rebengiuc – actor

Gabriel Liiceanu – filosof si directorul Editurii Humanitas

Horia-Roman-Patapievici – scriitor si filosof

Sorin Alexandrescu – profesor emerit la Universitatea Amsterdam, profesor la Universitatea Bucuresti

Stelian Tanase – scriitor

Aurel Vainer – preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Radu Boroianu – diplomat

Toader Paleologu – profesor, fost ministru al culturii

Sever Voinescu – redactor-sef Dilema Veche

prof. dr. Dorin Sarafoleanu

prof. dr. Nicolae Gănuţă

Radu Varia – critic de arta

Mariana Sipos- scriitor si traducator

Carmen Mușat – redactor sef Observator Cultural

Ovidiu Șimonca – redactor-sef adjunct Observator Cultural

Adrian Alui Gheorghe – scriitor

Daniela Zeca-Buzura – scriitor

Ioana Nicolaie – scritor

Grigore Arsene – director Editura Curtea veche, presedinte al Asociatiei Editorilor din România

Silvia Colfescu – director editura Vremea

Iren Arsene – director general al Editurii Curtea Veche

Alexandru Patrascu – critic de opera

Constantin Erbiceanu – directorul Fundatiei ” Erbiceanu”

Bujor Prelipceanu – Directorul Filarmonicii „Moldova”

Gabriel Bebeșelea – dirijor

Andrei Dorobanţu – Inginer, Institutul de Fizică Nucleară

Lidia Bodea – director general al Editurii Humanitas

Alexander Walker – dirijor

Jin Wang – dirijor

Magda Carneci – scriitoare si presedinta CD-GDS

Urmăriți B1TV.ro și pe
`