Atacurile de panică, cauze și soluții

Atacurile de panică, cauze și soluții
foto:sanatatepenet.ro

Tulburarea de panicăeste caracterizatăde apariția spontană, indiferent de situație, a atacului de panică. În multe cazuri se dezvoltăo anxietate anticipatorie, de așteptare a unui nou atac, care duce în timp la apariția unor comportamente evitante și fobice (agorafobia) cu scopul de a evita situațiile în care pacientul s-ar putea simți neprotejat sau expus. Uneori însăagorafobia poate săaparăși izolat. Atacul de panică este un acces brusc de fricăintensăsau anxietate (stare afectivăcaracterizatăprin neliniște psihomotorie, teama nedeslușită, fărăobiect) care cauzeazăsimptome îngrijorătoare, dar care nu amenințăviața: bătăi accentuate ale inimii, dificultatea respirației, sentimente de pierdere a controlului sau de moarte iminentă. În mod obișnuit, dureazăde la 5 la 20 minute și poate fi cauzat de circumstanțe stresante sau poate apărea pe neașteptate.

Un atac de panicăcomplet este caracterizat prin următoarele :

Perioada distinctăde fricăsau disconfort intens în care patru din simptomele următoare apar brusc și ating intensitatea maximăîn decurs de pânăla 10 minute :

– palpitații, bătăi puternice ale inimii sau puls accelerat
– transpirații
– tremurături sau tremor al intregului corp
– senzație de lipsăde aer sau sufocare
– durere sau disconfort toracic
– greațăsau disconfort abdominal
– senzație de amețeală, de instabilitate , sau de lesin
– teama de a nu-și pierde controlul sau de a nu innebuni
– teama căva muri
– parestezii (amorțeli sau ințepături)
– valuri de frig sau căldură

Potrivit csid.ro în cazul în care avem de a face cu un atac de panică ar trebui să ținem cont de următoarele:

Conştientizarea atacului de panică

Acesta este primul pas. Atacurile de panică pot fi confundate de multe ori, cu simple stări de nelinişte sau rău interior. Ignorate, intensitatea acestora creşte. Este importantă conştientizarea unui atac de panică încă de la debut, pentru a putea fi aplicate trucurile care au rol de inhibare.

În momentul instaurării panicii şi declanşării atacului de panică, partea logică a creierului nostru încetineşte funcţiile din ce în ce mai mult, lăsând loc temerilor şi iraţiunii. Din acest motiv, cercetătorii susţin faptul că în momentul apariţiei unui atac de panică, este important să încercăm să facem operaţii logico-matematice, precum rezolvarea unui cub rubik.

Discuţiile cu tematici complexe

Asemenea operaţiilor logico-matematice, discuţiile filosofice sau cu tematici care necesită un proces amplu de gândire, au rol inhibator al temerilor şi anxietăţii, motiv pentru care şansele ca atacul de panică să treacă mai repede sunt sporite.

Exerciţii de respiraţie

Exerciţiile de respiraţie şi-au dovedit, de asemenea, extrem de utile în controlul atacurilor de panică. Inspiraţi şi expiraţi încet,concentrându-vă strict asupra sinelui. Este recomandată respiraţia cu ajutorul abdomenului, asemenea bebeluşilor, aceasta fiind recunoscută în relaxarea corpului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`