A fost raportată o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice, astfel că au fost transmise recomandări către toate spitalele din România, a afirmat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, relatează News.ro, care citează o serie de declaraţii ale ministrului de la Digi24.
„Ieri (miercuri – n.r.) am primit o informare de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, care a identificat în ultima perioadă o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens, au fost transmise nişte recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcţiilor de sănătate publică şi instituţiilor din subordine spre a fi transmise tuturor spitalelor existente pe teritoriul României”, a declarat, joi, Sorina Pintea, la Digi24.
Cum ar putea fi afectaţi pacienţii de un eventual atac cibernetic încheiat cu succes
„Deci în primul rând toate documentele care sunt eliberate de către un spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, care dacă este blocat bineînţeles că îngreunează foarte mult activitatea de internare, de exemplu, de eliberare a reţetelor. Până la urmă, pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput, spun eu”, a delcarat ministrul.
„Până la urmă, pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput, spun eu. (…) Eu cred că alerta de securitate trebuie păstrată în permanenţă, având în vedere că nu ştim când aceşti hackeri pot lovi”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Măsurile recomandată de ministrul Sănătăţii
„În acest context, Centrul Naţional de Răspuns atrăgea atenţia utilizatorilor şi personalului care se ocupă de servicii IT să dispună luarea unor măsuri, şi anume deschiderea fişierelor doar în situaţia cunoaşterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din mediul online, existenţa unui backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea – şi fac o paranteză: marea majoritatea a spitalelor mari sunt obligate să aibă dispozitive neconectate la reţea pentru soluţia de backup -, apoi, dispozitivele utilizate să fie updatate şi să aibă instalate soluţii de securitate şi în final raportarea urgentă a acestor incidente la un numărul unic 1911”, a explicat Pintea.
„Eu cred că alerta de securitate trebuie păstrată în permanenţă, având în vedere că nu ştim când aceşti hackeri pot lovi, deci respectarea regulilor pe care Centrul Naţional de Răspuns le-a transmis trebuie permanentizată”, a adăugat Sorina Pintea.