Asztalos Csaba (CNCD): Legea parteneriatului civil, utilă și necesară și cuplurilor de sex diferit. Consider că, într-un timp rezonabil, statul român va implementa decizia CEDO (VIDEO)
O lege a parteneriatului civil este utilă și necesară și cuplurilor de sex diferit, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, în contextul deciziei prin care CEDO obligă România să recunoască și să protejeze cuplurile de același sex.
Asztalos Csaba (CNCD), despre decizia CEDO și legea parteneriatului civil
Întrebat de ce nu a fost reglementat parteneriatul civil până acum în România, oficialul a răspuns: „Cred că legat de parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex există, să spun așa, o reticență din partea Legislativului și a partidelor parlamentare, având în vedere că în societatea din România se exprimă o serie de prejudecăți și un grad însemnat de intoleranță față de minoritățile sexuale, și aceasta ar fi o cauză, să spun așa, principală pentru care întotdeauna s-a amânat sau de fapt nu a existat voința politică necesară în rândul partidelor parlamentare de a aborda acest subiect și de a adopta o lege a parteneriatului civil”.
„Ar fi utilă și necesară, nu doar cuplurilor de același sex, și cuplurilor de sex diferit, adică heterosexualilor, întrucât statistic, sociologic, există foarte mulți cetățeni români care trăiesc împreună, heterosexuali, cupluri heterosexuale, fără a apela la instituția căsătoriei, au copii împreună. Doar menționez că în ultimii cinci ani peste 35% din copiii născuți în România au fost născuți din afara căsătoriei”, a adăugat Asztalos Csaba.
Întrebat dacă există plângeri similare la CEDO, el a spus: „N-aș putea să vă spun dacă mai există plângeri similare la CEDO. Este suficientă această hotărâre de ieri, care, desigur, mai cunoaște o cale de atac în trei luni, dar și acea cale de atac nu are niciun sorț de izbândă, având în vedere că CEDO s-a pronunțat de curând în marea cameră, în cauza Fedotova împotriva Rusiei, și a menținut jurisprudența Curții, în sensul în care, în statele în care instituția căsătoriei nu este accesibilă cuplurilor de același sex, statul în cauză are obligația să recunoască și să protejeze juridic cuplurile de același sex printr-o altă instituție. În caz contrar, încalcă dreptul la viață privată al acestor persoane”.
„Eu sunt optimist și consider că, într-un timp rezonabil, statul român va implementa decizia de ieri”, a subliniat președintele CNCD.