Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării face anchetă în scandalul declanșat de prestația lui Gheboasă la Untold. În anchetă vor fi audiați inclusiv organizatorii festivalului și Jandarmeria.
Asztalos Csaba, președintele CNCD, a declarat că este o speță complexă și că „trebuie văzut cum putem proteja libertatea de creație, dar, în același timp, să nu permitem incitarea la ură și discriminare”. Pe de altă parte, el a apreciat faptul că există o dezbatere vie în societate pe acest subiect, deoarece „dezbaterile mereu duc la un progres”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.
„Am primit o serie de sesizări și am primit o sesizare de la Jandarmeria Română cu privire la posibile fapte de discriminare săvârșite de… un un cântăreț, un artist… nici nu știu cum să-l numesc, artistul în cauză.
Și vom proceda, ca în fiecare dosar, la citarea părților, la audieri, să-și exprime fiecare punctul de vedere, apărările cu privire la această speță. Am citat și Untold, că ei sunt organizatorii festivalului la care a cântat domnul în speță. Vom analiza și o posibilă răspundere a acestora, să vedem dacă s-a depășit sau nu limita libertății de exprimare. Aici discutăm de libertatea de creație, parte a libertății de exprimare, în ce măsură se impune o ingerință a statului în acest caz sau nu. (…)
Trebuie să protejăm libertatea de creație, dar, pe de altă parte, trebuie să prevenim discriminarea. Cum facem acest lucru fără să afectăm esența libertății de creație vom vedea după momentul audierii și analiza pe care o vom realiza.
Am văzut că CNA a notificat YouTube cu privire la conținutul acestor clipuri de la același artist arătând că e o problemă că au acces minorii”, a declarat președintele CNCD, pentru B1 TV.
„E o speță complexă, cu elemente de dificultate, dar instanțele din România s-au mai pronunțat la spețe comparabile. Amintesc că avem o hotărâre de instanță definitivă și irevocabilă într-o răspundere penală, unde un artist a fost condamnat penal pentru versuri de incitare la ură împotriva femeilor, respectiv clipul pe care l-a postat pe YouTube. Deci există hotărâri judecătorești unde s-a pus în discuție până unde merge libertatea de creație pe anumite segmente”, a mai afirmat Asztalos Csaba.
Preșeidntele CNCD a făcut astfel referire la manelistul Dani Mocanu, care a fost condamnat penal după ce a instigat la ură împotriva femeilor într-o melodie urcată pe YouTube.