Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a explicat în Uniunea Europeană încă nu există vreo lege care să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID-19, însă a precizat că ar putea apărea situații în care state din Europa condiționează accesul pe teritoriul lor de vaccinare. „Există deja discuții”, spune oficialul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„De la caz, la caz trebuie să analizăm fiecare speță. În primul rând, prin educație și prin informare putem să prevenim diferite cazuri de discriminare, dar trebuie subliniat faptul că există o jurisprudență destul de importantă a Curții Europene a Drepturilor Omului în ce privește vaccinarea și aici să știți că în majoritatea situațiilor Curtea Europeană a Drepturilor Omului, atunci cel puțin când a existat o obligație legală de vaccinare, a avut anumite criterii atunci când a analizat aceste spețe. Un criteriu a fost cel de necesitate de protecție a sănătății publice, respectiv dacă a existat o informare și o procedură foarte clară în ce privește vaccinarea. Noi am anticipat că vor exista sau vom avea fel și fel de situații legat de vaccin și de limitările care pot să apară pe această procedură de vaccinare-nevaccinare. Avem și am avut deja limitări în ce privește testarea, dar ce vreau eu să subliniez, că nu sunt spețe atât de simple și în viitor instanțele de judecată se vor confrunta cu aceste probleme și vor trebui să pună în balanță drepturi fundamentale ale omului, dreptul la viață privată, dar nu numai, respectiv necesitățile ce rezultă din protecția sănătății publice. Vom putea să avem și situații în care state din Europa vor condiționa accesul pe teritoriul lor de vaccinare, pot să existe și astfel de situații, există deja discuții”, a declarat președintele CNCD, joi, în direct pe B1 TV.
Întrebat dacă ar fi legal ca anumite state europene să condiționeze accesul în țară de vaccinarea anti-COVID-19, Asztalos Csaba a răspuns: „În măsura în care există suficiente argumente și pot să justifice obiectiv de un scop legitim, cum ar fi controlul asupra virusului, în sensul de a asigura sănătatea publică, pot să existe astfel de justificări. Repet, este important să studiem jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Nu este un subiect nou. Trebuie să analizăm și caracteristicile acestui virus. Sunt decizii deja pe această problematică. Trebuie să vedem dacă anumite limitări pot fi justificate obiectiv de un scop legitim, respectiv dacă aceste limitări sunt și proporționale cu scopul urmărit. (…) Trebuie să avem în vedere și aceste elemente de protecție, dar, încă o dată, trebuie să pornim de la faptul că în acest moment, în Europa, în Uniunea Europeană și în România, nu avem vreo lege care să facă obligatoriu acest vaccin”.
Întrebat dacă un angajator de la o firmă ar putea impune angajatului să se vaccineze anti-COVID-19, Asztalos Csaba a afirmat: „Este o problemă. Încă o dată, dacă ajunge un astfel de caz în fața judecătorului, va pune în balanță consecințele virusului, Covidului, asupra societății și asupra angajatorului în general, și respectiv dreptul angajatului de a se vaccina sau a nu se vaccina. Dacă dumneavoastră sunteți un angajator și puneți în balanță consecințele asupra afacerii dumneavoastră și asupra sănătății celorlalți angajați a unei posibilități de a se infecta cu Covid un angajat, și respectiv mai punem în balanță toate pierderile pe care le-am avut de când avem această pandemie, judecătorul va trebui să decidă având în vedere toate aceste elemente. Eu nu pot să vă dau acum un răspuns alb sau negru, pentru că fiecare speță diferă”.