Astronomii au descoperit o nouă planetă care are nori metalici și seamănă cu „o oglindă uriașă în spațiu”

Publicat: 11 07. 2023, 09:28

Cercetătorii au declarat luni că au observat o planetă cu adevărat extraordinară dincolo de sistemul nostru solar, extrem de fierbinte, puțin mai mare decât Neptun, care orbitează o stea asemănătoare Soarelui la fiecare 19 ore și care pare să fie învăluită în nori metalici din titan și silicați care reflectă cea mai mare parte a luminii primite înapoi în spațiu.

Planeta reflectă aproximativ 80% din lumina care ajunge la ea

„Este o oglindă gigantică în spațiu”, a declarat astronomul James Jenkins de la Universitatea Diego Portales și de la Centrul de Excelență în Astrofizică și Tehnologii Asociate (CATA) din Chile, co-autor al cercetării publicate în revista Astronomy & Astrophysics.

Planeta reflectă aproximativ 80% din lumina care ajunge la ea, ceea ce îl face cel mai reflectorizant obiect cunoscut din univers.

Venus, cel mai strălucitor obiect de pe cerul nocturn al Pământului în afară de Lună, este cel mai reflectorizant obiect din sistemul nostru solar, fiind învelit în nori toxici de acid sulfuric. Venus reflectă aproximativ 75% din lumina primită. Pământul reflectă aproximativ 30%.

Planeta, denumită LTT9779b, și steaua sa sunt situate în galaxia noastră Calea Lactee, la aproximativ 264 de ani lumină de Pământ, în direcția constelației Sculptor. Un an-lumină reprezintă distanța parcursă de lumină într-un an, respectiv 9,5 trilioane de km.

Diametrul planetei este de aproximativ 4,7 ori mai mare decât cel al Pământului și orbitează foarte aproape de steaua sa – mai aproape decât distanța dintre Mercur, cea mai apropiată planetă din sistemul nostru solar, și de 60 de ori mai aproape decât orbita Pământului.

Cu o radiație solară orbitoare de la steaua sa, temperatura suprafeței sale este de aproximativ 3.270 de grade Fahrenheit (1.800 de grade Celsius), mai fierbinte decât lava topită.

Cu steaua sa atât de aproape, este o minune că are atmosferă, potrivit cercetătorilor. O atmosferă cu nori pe bază de apă, ca pe Pământ, ar fi fost spulberată de radiația solară cu mult timp în urmă.

Însă cercetătorii cred că norii săi sunt metalici, o combinație de titan și silicat – materialul care compune majoritatea rocilor din scoarța terestră.

„Nicio altă planetă ca aceasta nu a fost descoperită până în prezent”, a declarat astronomul și autorul principal al studiului, Sergio Hoyer, de la Laboratorul de Astrofizică din Marsilia, Franța.