Astronauții trimiși într-o misiune de Boeing, în iunie, într-o misiune care ar fi trebuit să dureze opt zile, ar putea să rămână blocați în Spațiu până în 2025, spune NASA

Astronauții trimiși într-o misiune de Boeing, în iunie, într-o misiune care ar fi trebuit să dureze opt zile, ar putea să rămână blocați în Spațiu până în 2025, spune NASA
sursă foto: captură YT

Doi astronauți americani care au fost trimiși în Spațiu pentru o misiune de opt zile în iunie ar putea fi blocați pe Stația Spațială Internațională până anul viitor, dacă Boeing Starliner-ul lor nu poate fi reparat pentru a se întoarce acasă, a spus NASA.

Revenirea celor doi astronauți pe Pământ ar putea să se amâne pentru luna februarie

Oficialii NASA au declarat miercuri că astronauții Butch Wilmore și Suni Williams, care au devenit primul echipaj care a zburat cu capsula Boeing Starliner, ar putea reveni pe Crew Dragon de la SpaceX în februarie 2025, dacă Starliner este încă considerat nesigur să se întoarcă pe Pământ, anunță The Guardian.

Agenția spațială americană a discutat cu SpaceX planuri potențiale de a lăsa două locuri libere la o viitoare lansare a Crew Dragon, care a fost amânată cu o lună marți, în timp ce NASA și Boeing încearcă să-i aducă acasă pe astronauți.

Misiunea de testare a astronauților din 5 iunie, estimată inițial să dureze aproximativ opt zile pe stație, a fost anulată din cauza problemelor legate de sistemul de propulsie al Starliner, care au pus sub semnul întrebării capacitatea navei spațiale de a îi returna în siguranță pe Pământ, așa cum era planificat.

NASA nu are încredere în Starliner

Un purtător de cuvânt al Boeing a spus că dacă NASA decide să schimbe misiunea Starliner, compania „va lua măsurile necesare pentru a configura Starliner pentru o întoarcere fără echipaj”.

Folosirea unei nave SpaceX pentru a returna astronauții pe care Boeing plănuise să îi aducă înapoi pe Starliner ar fi o lovitură majoră pentru un gigant aerospațial care s-a luptat ani de zile să concureze cu SpaceX și cu mai experimentatul său Crew Dragon.

Boeing a declarat în iulie că, după teste riguroase la sol, inginerii au identificat probleme cu Starliner, inclusiv defecțiunea bruscă a propulsoarelor și scurgerile de heliu.

Într-o declarație din 2 august, compania a declarat că „rămâne încrezătoare în revenirea Starliner cu tot cu echipajul său”.
Rapoarte recente sugerau că în culise a existat mai mult de un conflict între liderii NASA și Boeing. Unii dintre liderii agenției păruseră să se întrebe dacă Starliner este în stare să-i aducă înapoi pe Williams și Wilmore.

O întâlnire din această săptămână a Programului de echipaj comercial al NASA, care supraveghează Starliner, s-a încheiat cu unii oficiali care nu sunt de acord cu planul de a accepta datele de testare ale Boeing și de a folosi Starliner pentru a-i aduce acasă pe astronauți, au declarat oficialii în timpul conferinței de presă de miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Ministrul Sebastian Burduja a convocat Comandamentul Energetic „cu toți cei implicați în rezolvarea situației de la Galați”
23:33 - Procurorul cere șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, în dosarul deschis în 2019. Premierul Giorgia Meloni a reacționat dur
23:12 - Bărbat arestat după ce și-ar fi agresat sexual fiica vitregă, în Dâmbovița
22:52 - NATO putea face mai multe pentru a preveni războiul din Ucraina, spune Jens Stoltenberg: „Pentru a-i pune capăt, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia”
22:32 - Accident groaznic în județul Teleorman. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite / Una dintre victime a fost preluată cu elicopterul SMURD
22:11 - Ministrul de externe din Israel îl acuză pe Josep Borrell că „amintește de cei mai răi antisemiți din istorie”. Șeful diplomației UE criticase un atac israelian din Gaza
21:39 - Nicolae Ciucă: Am ajuns la Galați, în zonele lovite de calamitate și voi rămâne aici peste noapte. Solidaritatea și compansiunea fac o comunitate puternică (FOTO, VIDEO)
21:18 - Inundațiile au făcut prăpăd în estul României. Imagini cutremurătoare din Galați, județul care se confruntă cu cea mai dificilă situație (FOTO)
20:58 - George Stângă (PNL), despre inundațiile din Galați: Zona nu este la primul eveniment de acest fel. Cei responsabili nu au învățat nimic. Prefectura și Consiliul Județean au dat dovadă de un amatorism ieșit din comun (VIDEO)
20:32 - România, victorie dramatică împotriva Chinei în Cupa Davis. Cezar Crețu a adus punctul decisiv, după un nou succes în trei seturi