Astronauții NASA de pe nava Starliner produsă de Boeing ar putea rămâne blocați în spațiu până în august

Astronauții NASA de pe nava Starliner produsă de Boeing ar putea rămâne blocați în spațiu până în august
Sunita Williams și Butch Wilmore se află la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie, sursă foto: captură YT

Doi astronauți NASA din capsula Starliner cu probleme a Boeing ar putea fi nevoiți să rămână în spațiu până la jumătatea lunii august, inginerii continuă să încerce să rezolve problemele tehnice care le-au împiedicat întoarcerea în iunie.

Misiunea ar fi trebuit să dureze doar o săptămână

Sunita Williams și Butch Wilmore se află la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spațiale de generație următoare.

Misiunea de testare era programată să dureze aproximativ o săptămână, dar întoarcerea Starliner-ului a fost amânată de mai multe ori, deoarece propulsoarele defecte și apoi o serie de scurgeri mici de heliu au ridicat probleme de siguranță.

Miercuri, NASA a anunțat că efectuează în continuare teste pentru a se asigura că capsula va funcționa conform așteptărilor și, deși agenția spațială era încrezătoare că nava e în siguranță pentru o evacuare de urgență, managerii misiunii nu erau încă pregătiți să programeze plecarea acesteia.

„Unele dintre date sugerează în mod optimist, că acest lucru va fi posibil până la sfârșitul lunii iulie, dar vom urmări datele cu atenție”, a declarat Steve Stich, managerul de program al echipajului comercial al NASA, la o conferință de presă.

Problemele în curs cu Starliner s-au adăugat la recenta criză Boeing

El a adăugat că o rotație de rutină a echipajului ISS la mijlocul lunii august ar putea să fie „un fel de final” pentru misiunea pentru a evita supraaglomerarea pe orbită.

„Evident ar trebui să-i aducem pe Butch și Suni acasă cu Starliner”, a spus el. Dar a remarcat că stația spațială, ocupată în prezent de un echipaj obișnuit de șapte în plus față de cei doi astronauți Starliner, avea suficiente provizii și resurse și nu exista niciun risc pentru nimeni la bord.

Deși operațiunile spațiale ale Boeing sunt separate de aripa sa de aviație, problemele în curs cu Starliner s-au adăugat la recenta criză de relații publice a companiei, declanșată de prăbușirea a două avioane 737 Max și de o serie de alte incidente legate de siguranță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră