Astronauții care au zburat în spațiu la bordul Starliner și au rămas blocați câteva luni se confruntă acum cu întârzieri suplimentare
NASA a anunțat că amână lansarea SpaceX Crew-10, o mișcare care îi va menține pe orbită și mai mult pe astronauții Butch Wilmore și Suni Williams – care au avut deja șederea la bordul Stației Spațiale Internaționale prelungită în mod neașteptat, anunță CNN.
Cei doi astronauți sunt blocați deja de șase luni în spațiu
Williams și Wilmore s-au lansat în spațiu în iunie, pilotând primul zbor de testare cu echipaj al navei spațiale Starliner de la Boeing. Călătoria lor, estimată să dureze aproximativ o săptămână, s-a transformat într-o misiune de o lună după ce vehiculul lor a întâmpinat probleme tehnice în drum spre stația spațială și NASA a stabilit că ar fi prea riscant să-i aducă acasă la bordul Starliner-ului.
De atunci, astronauții s-au alăturat Crew-9, o misiune de rutină a stației spațiale inițial programată să se întoarcă pe Pământ nu mai devreme de februarie, după o perioadă de transfer cu Crew-10.
Acum, Crew-10 va decola cu cel puțin o lună mai târziu decât era de așteptat, deoarece echipele NASA și SpaceX au nevoie de „timp pentru a finaliza procesarea pe o nouă navă spațială Dragon pentru misiune”, potrivit agenției spațiale.
„NASA și SpaceX au evaluat diverse opțiuni pentru gestionarea următoarei transferuri a echipajului, inclusiv utilizarea unei alte nave spațiale Dragon”, a menționat NASA într-o postare pe blog marți.
„După o analiză atentă, echipa a stabilit că lansarea Crew-10 la sfârșitul lunii martie, după finalizarea noii nave spațiale Dragon, a fost cea mai bună opțiune pentru îndeplinirea cerințelor NASA și atingerea obiectivelor stației spațiale pentru 2025.”
Frank Rubio deține recordul SUA pentru cea mai lungă ședere continuă pe stația spațială
Misiunea Crew-9 a SpaceX, care îl include și pe astronautul NASA Nick Hague și cosmonautul rus Aleksandr Gorbunov în echipaj, a sosit la avanpost în septembrie.
Williams și Wilmore sunt acum pe stație de mai bine de șase luni și vor avea aproximativ nouă luni în spațiu dacă se întorc acasă la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.
Misiunile de rutină la Stația Spațială Internațională durează în mod regulat șase luni. Dar nu este neobișnuit ca astronauții să primească o prelungire neașteptată a vizitei lor la stația spațială – pentru zile, săptămâni sau chiar luni.
Astronautul NASA Frank Rubio, de exemplu, deține recordul SUA pentru cea mai lungă ședere continuă pe stația spațială. A petrecut acolo 371 de zile într-o misiune care s-a încheiat în 2023.