AstraZeneca: Noi întârzieri în livrarea vaccinului către UE

AstraZeneca: Noi întârzieri în livrarea vaccinului către UE
FOTO: Hepta.ro

Grupul AstraZeneca a anunțat sâmbătă reduceri suplimentare în livrarea vaccinului său Covid-19 către Uniunea Europeană (UE), invocând restricții la export.

„AstraZeneca anunţă cu regret scăderea livrărilor către UE, în ciuda muncii fără întrerupere pentru accelerea aprovizionării” , a spus un purtător de cuvânt, scrie Le Figaro.

Confruntat cu dificultăți de producție, grupul a decis să își folosească locurile de producție din afara UE pentru livrarea celor 27, dar „din păcate, restricțiile la export vor reduce livrările în primul trimestru” și „probabil ” în al doilea. grup. Acesta își propune să livreze 100 de milioane de doze în prima jumătate – 30 de milioane în primul trimestru și 70 în a doua.

Mult criticată pentru încetineala livrărilor în Europa și întârzierile grupului AstraZeneca, Comisia Europeană, care a negociat contractele în numele celor 27 de state membre, se așteaptă la o creștere a livrărilor în al doilea trimestru. Aceștia ar putea atinge rata medie de 100 de milioane de doze pe lună, din aprilie până în iunie, toate vaccinurile combinate sau 300 de milioane pentru întregul trimestru. Comisia Europeană vizează 70% dintre europenii vaccinați până la sfârșitul verii.

AstraZeneca a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că ar putea livra doar 40 de milioane de doze în primul trimestru, din cele 120 de milioane pe care le promisese inițial, din cauza dificultăților de fabricație la o fabrică belgiană.

Alergii grave, incluse de EMA pe lista cu posibile efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat vineri într-un comunicat că a recomandat o actualizare a informaţiilor despre vaccinul AstraZeneca-Oxford în vederea includerii anafilaxiei şi hipersensibilităţii ca posibile efecte secundare.

”Actualizarea are la bază un examen al 41 de rapoarte de anafilaxie posibilă, observată după aproximativ cinci milioane de vaccinări în Regatul Unit”, precizează agenţia, cu sediul la Amsterdam, în rezumatul activităţii Comitetului său însărcinat cu evaluarea riscului medicamentelor.

”În urma unei examinări atente a datelor, (Comitetul) a estimat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin anumite dintre aceste cazuri”, precizează ea.

EMA precizează însă că anafilaxia sau ceea ce ea numeşte ”reacţii alergice grave” este deja ”un efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinare”.

Informaţii despre vacinul AstraZeneca-Oxford arată deja că persoanele care se vaccinează cu acest vaccin este necesar să fie ţinute sub ”observaţie strânsă timp de cel puţin 15 minute” după administrarea vaccinului, în vederea depistării unor reacţii alergice.

Prima reacție a companiei AstraZeneca, în contextul scandalului reacțiilor adverse

Grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca a oferit prima reacție oficială, după efectele adverse constatate la pacienți din mai multe state, în urma injectării serului anti-COVID-19 dintr-un lot suspect, respectiv după suspendarea utilizării dozelor.

Vineri, 12 martie, cei de la AstraZeneca au dat asigurări că „nu există nicio probă a unui risc agravat” de formare a unor cheaguri de sânge.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`