Asteroidul gigant a trecut pe lângă Terra fără a provoca vreun pericol

Publicat: 15 02. 2013, 21:53

Un asteroid de peste 130.000 de tone a trecut pe lângă Terra. Corpul ceresc s-a aflat la aproximativ 27.000 de kilometri de planeta noastră, mai aproape decât orice alt asteroid de până acum. Specialiştii au arătat că nu a existat riscul unei coliziuni cu Terra. Chiar și așa, prognozele meteo și transmisiile programelor TV ar putea să fi fost afectate în unele zone.

Asteroidul a trecut cel mai aproape de planeta noastră, la o distanţă de aproximativ 27.000 de kilometri, o zecime din distanţa dintre Terra şi Lună, la ora 21:25, ora României. Corpul ceresc s-a aflat  deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, zburând cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă. Asteroidul a putut fi urmărit cu un telescop amator în Europa de Est, Australia şi în Asia.

Corpul ceresc a fost descoperit în februarie 2012 şi are un diametru de aproximativ 45 de metri, devenind astfel cel mai mare asteroid detectat vreodată de oamenii de ştiinţă care trece atât de aproape de Terra, potrivit NASA. Un corp ceresc de asemenea dimeniuni ar putea șterge de pe fața pământului un oraș precum Londra şi ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska.

Astronomii sunt de părere că şocul ar echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafaţă întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial. Potrivit anumitor estimări, unda de şoc din regiunea Tunguska a fost de câteva sute de ori mai mare decât aceea provocată de bomba de la Hiroshima.

Agenţia spaţială americană a subliniat faptul că acordă cea mai mare prioritate monitorizării asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestră, cu scopul de a proteja planeta. Asteroidul este monitorizat şi cu numeroase telescoape din lumea întreagă, deoarece savanţii doresc să îi determine viteza de rotaţie în jurul propriei axe, dar şi compoziţia internă.

Specialiştii susţin că, în medie, un asteroid cu o astfel de mărime se apropie atât de mult de Terra o dată la 40 de ani şi riscă să se ciocnească cu planeta noastră la fiecare 1.200 de ani.