Aspartamul, "revoluţia dulciurilor": Peste 200 de studii confirmă siguranţa îndulcitorului

Publicat: 24 07. 2013, 17:03

(P) Despre îndulcitorii hipocalorici putem spune că descoperirea lor a reprezentat “revoluţia dulciurilor”

Îndulcitorii cu număr redus sau cu zero calorii reprezintă una din cele mai importante descoperiri în nutriție și știința alimentelor. Utilizati initial doar in dieta diabeticilor, astazi consumul lor s-a extins foarte mult, pe masura ce oamenii s-au confruntat cu “epidemia“ de obezitate specifica ultimelor decenii.

Un studiu efectuat pe piata britanica acum cativa ani arata ca o persoana obisnuita consuma aproximativ 3 portii de indulcitori cu putine calorii pe zi. Datorita cererii mari, oamenii de stiinta au dezvoltat in timp noi produse ce au caracteristici superioare din punct de vedere organoleptic. Astazi pe piață există o gamă foarte largă de astfel de îndulcitori.

Dintre aceștia, aspartamul este unul dintre ingredientele alimentare cele mai studiate, cu peste 200 de studii care confirmă siguranța acestuia.  

Aspartamul are un conținut scăzut de calorii, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, și poate fi găsit în mai mult de 6.000 de produse: alimente pentru diabetici, sucuri, produse lactate, gume de mestecat, bomboane, cereale pentru micul dejun, dulciuri, vitamine și chiar anumite medicamente. 

Ce este de fapt aspartamul?

Aspartamul este alcatuit din doi aminoacizi, acidul aspartic şi fenilalanina, care sunt componente importante ale multor proteine. Corpul uman descompune aspartamul, prin digestie, în acid aspartic, fenilalanină şi metanol. Comparativ cu cantitatea obţinută dintr-o băutură îndulcită cu aspartam, aceste componente sunt consumate în cantităţi mult mai mari dintr-o varietate de alimente, inclusiv lapte, carne, fasole uscată, fructe şi legume.

O porţie de lapte fără grăsime furnizează de şase ori mai multă fenilalanină şi de 13 ori mai mult acid aspartic decât o porţie echivalentă de băutură cu conţinut scăzut sau zero de calorii îndulcită 100% cu aspartam. Similar, o porţie de suc de roşii furnizează cam de şase ori mai mult metanol decât o porţie echivalentă de băutură hipocalorică îndulcită cu aspartam.

Conform legislației Europene pentru Siguranța Alimentară, aspartamul este clasificat ca aditiv alimentar. Înainte de aprobarea sa în 1981, el a fost supus de către Comitetul științific pentru Alimentație (SCF) unei evaluări riguroase de siguranță. Odată ce un aditiv este aprobat ca fiind sigur în Uniune Europeană, i se atribuie un numar E (de la Europa), iar pentru aspartam acest număr este E-951.

Este aspartamul sigur pentru consum?

Pe baza celor peste 200 de studii stiintifice privind siguranta acestuia, autorităţile de reglementare din întreaga lume au confirmat siguranţa alimentară a aspartamului. Folosirea sa a fost aprobata atat de Comisia Europeană, cat si de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) si este utilizat în alimente şi băuturi în mai mult de 100 de ţări. Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA) a reconfirmat siguranţa aspartamului ca rezultat al revizuirilor regulate ale acestui îndulcitor în 2006, 2009, 2010 şi 2011.

Mai mult decât atât, trebuie reținut faptul că autoritățile de expertiză, precum EFSA (autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor), urmăresc și analizează studii privind consumul de îndulcitori de către categorii diferite de public, incluzand si categoriile sensibile, cum sunt copiii sau grupurile care consumă frecvent îndulcitori (de exemplu, diabeticii), adaptându-și recomandările în funcție de aceste studii.

Concluziile EFSA cu privire la aspartam au fost ca acesta nu prezintă riscuri și poate fi consumat în siguranță de către toate categoriile de populație, inclusiv de femeile aflate în perioada sarcinii ori alăptării, de copii și diabetici. Singurele persoane cărora le este interzis consumul de aspartam sunt cele care suferă de o maladie genetică foarte rara, Fenilcetonuria (PKU).

Exista vreun beneficiu in utilizarea aspartamului?

Aspartamul, ca si ceilalti indulcitori cu numar redus de calorii si zero calorii, reprezinta un aliat redutabil pentru toate persoanele care sunt nevoite sa reduca consumul de zahar si/sau calorii. Altfel spus, pentru noi toti, pentru ca toti oamenii agreeaza savoarea specifica a dulciurilor si bauturilor dulci.

In cazul anumitor alimente și băuturi, înlocuirea totală a zahărului cu acești îndulcitori le permite consumatorilor să se bucure de gustul dulce fără a prelua si calorii inutile și fără afectarea glicemiei. Insa chiar dacă în cazul respectivelor băuturi ori alimente nivelul de calorii aferent zaharurilor este redus, trebuie luate în calcul și caloriile provenite din ceilalti nutrienti calorigeni pe care ii contin, indeosebi din lipide

Recomandarea mea este să citiți întotdeauna informațiile de pe ambalajul produselor alimentare, pentru a ști exact  ce contin, ca si numărul total de calorii. Trebuie de asemenea subliniat un fapt valabil în cazul tuturor alimentelor și băuturilor: moderația echilibrul si diversitatea dietei, asociate cu un stil de viață activ, reprezintă elemente cheie pentru o viață lunga si sanatoasa.

lector dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentara si nutritie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”