Aspartamul este „posibil cancerigen”, dar și sănătos în același timp / Ce ne recomandă OMS
Chiar dacă este considerat un îndulcitor cancerigen, aspartamul pare să fie sigur pentru a-l consuma, atât timp cât nu depășim nivelurile deja convenite.
Aceste două hotărâri au fost luate de către două grupuri de experți OMS. Unul dintre acestea susține că există o dovadă clară că aspartamul este un pericol, iar celălalt grup susține că, dacă se respectă limitele de consum recomandate, îndulcitorul este sigur pentru a-l consuma.
Aspartamul, îndulcitorul „posibil cancerigen”
Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului cu sediul la Lyon a menționat în prima sa declarație privind aditivul că aspartamul este „posibil cancerigen”.
Asociațiile din industria alimentară și a băuturilor au venit cu o idee în contradicție cu cea anterioară, susținând că acest tip de îndulcitor este sigur și poate fi considerat o opțiune bună pentru cei care vor să reducă zahărul în dieta lor.
Pentru a depăși limita recomandată, o persoană cu o greutate de 60-70 de kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 cutii de sifon în fiecare zi, pe baza conținutului mediu de aspartam din băuturi.
„Rezultatele noastre nu indică faptul că un consum ocazional ar putea reprezenta un risc pentru majoritatea consumatorilor”, subliniază Branca, citat de The Guardian.
OMS le recomandă companiilor să folosească acest tip de îndulcitor cu moderație și nu le interzice să îl elimine în întregime.
Aspartamul este folosit în special la sucul Coca-Cola și în guma de mestecat.