Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București (ASPA) a lansat un catalog online cu peste 1.700 de căței ce așteaptă să fie adoptați. Cei interesați pot selecta mai multe filtre, astfel încât să găsească un patruped pe placul lor. Ei pot merge apoi la adăpost să cunoască mai bine câinele ales înainte de a-l adopta.
Despre acest catalog online a vorbit Cătălina Trănescu, director general ASPA, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.
Alături de Cătălina Trănescu a venit și Lucia, o cățelușă de două luni care așteaptă să fie adoptată. Și ea apare în catalog.
„Sunt peste 1.700 de căței acum online, pe catalog, din cei aproximativ 2.000 pe care-i avem în adăposturile ASPA. Avem mai multe filtre, dacă avem preferințe în funcție de culoare (…) vârstă, talie, așa încât să găsim cât mai ușor cățelul potrivit.
Ne-am dorit să simplificăm foarte mult procesul adopției și, să spunem, identificarea câinelui pe care ni-l dorim”, a declarat Cătălina Trănescu.
Aceasta a deplâns apoi faptul că bucureștenii în continuare au obiceiul de a-și abandona câinii pe străzi, mai ales femelele cu pui.
Acești câini sunt apoi luați de ASPA, duși în adăposturi, vaccinați, deparazitați, microcipați, apoi, când sunt apți medical, sunt promovați spre adopție. În cazul adulților, ei sunt și sterilizați, deoarece leega prevede acest lucru în cazul celor de rasă comună.
„În primele șase luni ale acestui an au fost adoptați din adăposturile ASPA aproximativ 750 de căței, iar în cursul anului trecut 1.323 de căței”, a mai spus Trănescu.
Câinii pot fi și văzuți în adăposturile ASPA. Acestea sunt deschise de marți până sâmbătă, de la 10.00 la 16.00.
Directoarea ASPA a făcut apoi apel la oameni să hidrateze animalele mai ales în această perioadă extrem de călduroasă și pentru ele. Câinii se scot la plimbare dimineața foarte devreme sau seara târziu, când se mai răcește asfaltul. De asemenea, nu trebuie să uităm de pisicile și păsările de pe domeniul public. Și ele au nevoie de hrană și apă.
Totodată, Cătălina Trănescu a amintit că sterilizarea e soluția pentru ca pisicile și câinii să nu se mai înmulțească necontrolat. ASPA derulează campanii gratuite de sterilizare în fiecare săptămână. Ele se fac prin clinici veterinare mobile, deci se deplasează în Capitală din loc în loc.