Asociația Fermierilor: Seceta extremă va afecta și următorul an agricol

Publicat: 25 07. 2022, 14:31
Actualizat: 25 07. 2022, 14:35
Foto: Facebook/Adrian Ionut Chesnoiu

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, Daniel Botănoiu, a explicat că seceta extremă afectează producţiile agricole ale țării  din acest an, însă va avea impact şi asupra următorului an agricol, deoarece lucrările nu vor putea fi executate la timp.

El este de părere că sistemul de irigaţii ar trebui adaptat la noile tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante „Trebuie să avem în vedere culturile de toamnă şi pe cele din primăvara acestui an când discutăm de anul agricol în deplinătatea sa. Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar şi aici discutăm de diminuări de 35% faţă de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea.”

Asociația Fermierilor transmite că seceta extremă va afecta și următorul an agricol

De asemenea, el a precizat  că sistemul de irigaţii „ajută atât cât există apă în râuri, lacuri interioare, pânza freatică sau chiar fluvii, apă disponibilă pentru agricultură. Consider că trebuie regândit sistemul de irigaţii cu adaptarea sa la nou, la noi tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante. Important este şi soiul sau hibridul utilizat, care trebuie să fie tolerant la secetă, dar să utilizeze şi el la maximum această resursă epuizabilă.

Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie ”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.

„Sunt zone unde porumbul este compromis definitiv. Este bine că s-a permis recoltarea culturilor care sunt compromise şi utilizarea acestora drept furaj însă nu trebuie să uităm că România nu mai deţine şeptelul adecvat pentru consumarea acestor furaje.” a mai adăugat el, conform Digi24.ro.

Cum a afectat seceta sistemul agricol

„Toată presiunea acestor timpuri este pusă pe producătorul român, fie că este de cereale, lapte, carne, miere etc. El este cel obligat să piardă, procesatorii, depozitarii, furnizorii de inputuri sau marile lanţuri de magazine nici nu vor să audă de împărţirea riscurilor de pe filieră ci vor să-şi menţină profitul neatins în aceste momente critice. Trist, însă adevărat!” a precizat președintele asociației.

Daniel Botănoiu a explicat că „Soluţia pentru viitor sunt irigaţiile. Guvernul ar trebui să aibă o politică în domeniu aprobată de toate partidele pe care să o aplice repede şi să demareze lucrările de infrastructură la canalul Siret-Bărăgan şi nu numai.

Nu au fost precipitaţii în aproape nicio zonă din România în luna iulie, iar deficitul de apă a depăşit 200 de litri pe metru pătrat în multe regiuni. O situaţie care, pentru agricultură, nu mai poate fi îmbunătăţită în acest an”, a spus şeful AFR.