Asistentă medicală din Gorj, urmărită penal după ce ar fi eliberat certificate de vaccinare false. Încasa între 500 și 1.500 lei pe certificat

Publicat: 11 11. 2021, 12:02
Actualizat: 11 11. 2021, 12:11
Foto: Inquam Photos / George Călin

O asistentă din cadrul unui cabinet medical de familie a fost reţinută pentru 24 de ore, după ce a eliberat mai multe certificate de vaccinare false, a informat joi dimineață, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Femeia ar fi luat între 500 și 1500 lei de la fiecare pacient.

În 10 noiembrie, procurorii au desfăşurat percheziţii la domiciliul suspectei şi la cabinetul medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea.

Femeia lua între 500 și 1500 lei de la pacienți

„Din materialul probatoriu administrat până în prezent a rezultat că suspecta, în calitate de asistentă medicală în cadrul Cabinetului medical de familie, având ca atribuţii de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti COVID 19, introducerea în sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare (activităţi reglementate de Ordinul nr. 645/501/2021 al Ministrului Sănătăţii), a pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecinţe juridice, eliberând în fals mai multe adeverinţe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Pe 20 septembrie a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şapte persoane şi a emis în fals şapte adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fie realizată efectiv. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită de la două persoane, în incinta cabinetului medical, pentru a introduce datele de identitate ale respectivilor în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti-COVID-19.

Pe 21 septembrie a introdus în evidenţa informatizată datele pentru două persoane şi a emis în fals două adeverinţe de vaccinare. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, în incinta cabinetului medical, câte 1.000 de lei de la alte două persoane pentru a introduce datele de identitate în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare.

Pe 30 septembrie, asistenta a introdus în evidenţa informatizată datele pentru o persoană şi a emis în fals o adeverinţă de vaccinare, fără ca persoana respectivă să fíe prezentă în incinta cabinetului medical, fiind prezentată doar o copie a actului de identitate aparţinând acesteia. Ulterior, în aceeaşi zi, a pretins şi primit cu titlu de mită de la un intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 1.500 de lei.

Totodată, pe 12 octombrie a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti-COVID-19. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită de la un intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2.000 de lei.

Procurorul a dispus reţinerea preventivă a suspectei pentru 24 de ore, începând cu data de 11 noiembrie, ora 00:30.

„Ancheta continuă, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urinând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun”, se mai arată în comunicatul de presă.