EXCLUSIV // Asimptomaticii pot transmite COVID-19? Celebrul studiu din China, comentat de către Dr. Emilian Imbri

Publicat: 03 06. 2020, 18:08
Foto: pixabay.com

Un studiu din China a ajuns viral pe întreg mapamondul, în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit acestuia, persoanele infectate cu COVID-19, asimptomatice, nu pot transmite virusul. Teoria este studiată și de experții români în medicină, care vor da în curând verdictul.

Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, a oferit un punct de vedere în baza studiului realizat de chinezi, în exclusivitate pentru B1.ro. Dr. Emilian Imbriprivește cu scepticism aspectele prezentate de asiatici.

„În România, niciodată nu am pus asimptomaticii alături de suspecți. Afirmația că asimptomaticii nu pot să transmită boala nu este susținută în momentul de față, medical. Este doar o supoziție.

Discuțiise poartă încă.Există o comisie la nivelul Ministerului Sănătății și o comisie de specialitate permanentă – comisia de boli infecțioase.Pe 15 iunie se va încheia starea de alertă, se vor mai relaxa măsurile, dar nimeni nu poate să declare că nu mai există virusul în circulație.

Mai aproape este de adevăr este fraza că un asimptomatic purtător poate transmite virusul.Până la sfârșitul săptămânii, cel mai probabil, va exista un punct de vedere comun (n.r. – din partea specialiștilor români)”, a declarat Dr. Emilian Imbri pentru B1.ro.

Ipoteză: Gripa sezonieră, mai periculoasă decât COVID-19

După 3 luni de măsuri speciale impuse de autorități, experții în medicină nu au pus încă în oglindă cifrele cu privire la COVID-19, respectiv gripa obișnuită. Noul coronavirus însă, în România a produs mai puține decese decât cunoscuta gripă sezonieră, crede Dr. Emilian Imbri.

„Simptomele sunt asemănătoare, dar evoluțiile, diferite. Nu avem o statistică, dar cred că gripa sezonieră a produs în România mai multe decese decât COVIDul. Despre COVID nu știm mare lucru (…) Suntem într-un moment de tatonare reciprocă”, a declarat Dr. Emilian Imbri pentru B1.ro.

Radu Țincu, medic primar ATI: „E nevoie de o reformare profundă”

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, crede că pandemia de coronavirus a tras un puternic semnat de alarmă autorităților. În opinia medicului, e nevoie de o „reformare” în mai multe domenii de activitate.

Necunoașterea acestui nou inamic a determinat instaurarea celor mai severe măsuri de protecție ale populației. Starea de urgență a suspendat unele drepturi și libertăți. Toate aceste măsuri au un caracter temporar. Pandemia de Covid-19 a necesitat măsuri fără precedent ȋn istoria recentă. Aceste restricții sunt excepționale și nu trebuie să devină o regulă ȋn epoca post pandemică.

Ȋn mod cert, după trecerea acestei pandemii, toate domeniile au nevoie de o evaluare atentă, dar mai ales de o reformare profundă, capabilă să pregătească domeniile de activitate ale statului pentru o viitoare posibilă amenințare. Este nevoie de modernizarea instituțiilor statului. Informatizarea și digitalizarea acestora reprezintă un element esențial pentru o mai bună funcționare. Implementarea măsurilor de digitalizare instituțională trebuie ȋnsoțită de o scădere a nivelului de birocrație. Birocrațizarea excesivă, de cele mai multe ori inutilă, blochează funcționarea instituțiilor statului, mai ales ȋn momente de criză.