Ascensiune a extremei-drepte chiar înainte de alegerile europarlamentare: Tinerii din estul UE sunt mai anti-imigrație decât oamenii mai în vârstă, arată sondajele

Ascensiune a extremei-drepte chiar înainte de alegerile europarlamentare: Tinerii din estul UE sunt mai anti-imigrație decât oamenii mai în vârstă, arată sondajele
sursă foto: captură YT

Cercetările sugerează că tinerii ar putea alimenta o ascensiune de extremă-dreaptă la alegerile pentru Parlamentul European de luna viitoare.
Tinerii sunt mai anti-imigrație decât generațiile mai în vârstă în unele părți ale Europei, a constatat o analiză Guardian.

În estul Europei extrema dreaptă devine populară în rândul tinerilor

Analiza sondajelor pan-UE arată că în unele țări, de obicei în cele din estul Europei, atitudinile negative față de imigrație sunt mai frecvent deținute de generația Z sau de generația milenială decât de generația X sau cea anterioară.

Descoperirile vin înaintea unei creșteri a sprijinului pentru partidele de extremă-dreapta la alegerile pentru Parlamentul European din iunie și urmează alegerilor naționale recente – din Olanda, Finlanda, Suedia, Franța – în care tinerii au votat în număr fără precedent pentru naționaliști și eurosceptici.

În toată Europa, generația de dinainte de 1980 este încă generația cu cea mai mare probabilitate să aibă opinii anti-imigrație, dar în unele state membre, milenialii – cei născuți între 1980 și 1997 – și generația Z – cei născuți după 1997 – au atitudini la fel de negative sau mai negative față de imigrația din afara UE.

Analiza The Guardian se bazează pe datele sondajelor generaționale publicate de Eurobarometru, o colecție de sondaje de opinie publică între țări efectuate în mod regulat în numele instituțiilor UE din 1974.

Sondajul îi întreabă pe respondenții din întreaga Europă dacă au sentimente negative cu privire la imigrația din afara UE, defalcând rezultatele pe generația Z, mileniali, generația X – cei născuți între 1965 și 1980 – și baby boomers – între 1946 și 1964.

Atitudinea negativă față de imigrație a crescut în rândul tinerilor

Rezultatele Eurobarometrului sugerează că atitudinea negativă față de imigrație s-a întărit în rândul respondenților mai tineri în cei patru ani de la ultimele alegeri UE, reflectând o creștere generală a sentimentului anti-imigrație la toate grupele de vârstă din bloc.

În 2019, o treime (32%) dintre europenii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani au declarat că au o atitudine negativă față de imigrație, dar la sfârșitul anului 2023 această cifră a crescut la 35%. Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, ponderea respondenților cu sentimente negative a crescut de la 38% la 42%.

Asta înseamnă că au apărut noi decalaje generaționale în atitudinea față de imigrație în anumite țări, în special în Europa de Est. În Slovenia, milenii sunt acum cei mai negativi dintre toate generațiile.

Mai mulți mileniali sloveni spun, de asemenea, că au sentimente „foarte” negative cu privire la imigrație sugerând o creștere a opiniilor extreme în rândul tinerilor din Slovenia.

Milenialii din Franța sunt, de asemenea, deosebit de anti-imigrație, respectiv jumătate (50%) dintre ei.
În Polonia și Ungaria, generația Z este cea care are mai multe șanse să aibă opinii anti-imigrație. Mai mult de jumătate (52%) dintre cei născuți din 1997 în Polonia au opinii negative despre imigrație, comparativ cu 42% dintre mileniali și 39% din generația X.

În Ungaria, majoritatea din fiecare generație au sentimente negative față de imigrație, dar generația Z a devenit relativ mai anti-imigrație decât milenialii.

Generația Z este, de asemenea, mult mai negativă în privința imigrației decât milenialii din Finlanda, Cipru și Malta, arată datele Eurobarometru.

Acest model de creștere a sentimentului anti-imigrație în rândul tinerilor este un contrast marcant cu alte state membre ale UE, care au înregistrat scăderi consistente ale atitudinilor negative de-a lungul generațiilor.

În Germania, Italia și Spania, ponderea respondenților care spun că au un sentiment negativ față de imigrație scade constant între generații.
Datele au apărut în timp ce statele membre ale UE se pregătesc pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în care partidele de extremă-dreapta se așteaptă să obțină câștiguri majore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Ministrul Sebastian Burduja a convocat Comandamentul Energetic „cu toți cei implicați în rezolvarea situației de la Galați”
23:33 - Procurorul cere șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, în dosarul deschis în 2019. Premierul Giorgia Meloni a reacționat dur
23:12 - Bărbat arestat după ce și-ar fi agresat sexual fiica vitregă, în Dâmbovița
22:52 - NATO putea face mai multe pentru a preveni războiul din Ucraina, spune Jens Stoltenberg: „Pentru a-i pune capăt, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia”
22:32 - Accident groaznic în județul Teleorman. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite / Una dintre victime a fost preluată cu elicopterul SMURD
22:11 - Ministrul de externe din Israel îl acuză pe Josep Borrell că „amintește de cei mai răi antisemiți din istorie”. Șeful diplomației UE criticase un atac israelian din Gaza
21:39 - Nicolae Ciucă: Am ajuns la Galați, în zonele lovite de calamitate și voi rămâne aici peste noapte. Solidaritatea și compansiunea fac o comunitate puternică (FOTO, VIDEO)
21:18 - Inundațiile au făcut prăpăd în estul României. Imagini cutremurătoare din Galați, județul care se confruntă cu cea mai dificilă situație (FOTO)
20:58 - George Stângă (PNL), despre inundațiile din Galați: Zona nu este la primul eveniment de acest fel. Cei responsabili nu au învățat nimic. Prefectura și Consiliul Județean au dat dovadă de un amatorism ieșit din comun (VIDEO)
20:32 - România, victorie dramatică împotriva Chinei în Cupa Davis. Cezar Crețu a adus punctul decisiv, după un nou succes în trei seturi