SCANDAL imens în presa germană. Der Spiegel a RECUNOSCUT că unul dintre cei mai prestigioşi jurnalişti ai săi şi-a TRUCAT articolele
Publicaţia germană Der Spiegel a dezvăluit miercuri că unul dintre principalii săi jurnalişti, recompensat cu numeroase premii, şi-a falsiticat mai mulţi ani la rândul articolele, informează stiripersurse.ro, citând Agenţia France-Presse.
Claas Relotius, jurnalistul în cauză, a primit premiul CNN pentru „Reporterul Anului” chiar în această duminică, pentru un articol despre tinerii sirieni care s-ar fi aflat la originea războiului civil izbucnit în 2011.
Jurnalistul a fost confruntat cu acuzaţiile de „fake news” de un coleg cu care a lucrat la un articol la frontiera dintre Mexic şi Statele Unite, şi care fusese publicat în luna noiembrie. Claas Relotius a recunoscut că a inventat citate şi scene la care nu asistase niciodată şi că, de fapt, se folosea videoclipuri vizionate pe YouTube şi pe Facebook pentru a descrie locurile prezentate în articole.
Între timp, şi-a înaintat demisia conducerii revistei Der Spiegel, una dintre cele mai importante publicaţii din presa germană.
În total, germanul ar fi trucat 14 articole, dar potrivit Der Spiegel, aproape 60 dintre articolele sale au fost publicate în versiunea print sau pe site-ul revistei.
Printre articolele trucate se numără şi unul despre un yemenit care a petrecut 14 ani închis la Guantanamo fără motiv, fapt care aproape că l-a înnebunit şi l-a făcut să nu mai vrea să părăsească închisoarea americană în momentul eliberării sale.
Într-un alt articol, publicat în 2017, după ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale, Claas Relotius a pretins că s-a deplasat într-un mic oraş american din statul Minnesota pentru a descrie climatul politic şi social din localitate. În textul său, el a inventat o pancartă ostilă mexicanilor şi plasată la intrarea în oraş şi a relatat, în mod eronat, că elevii din Fergus Falls îl desenau în mod spontan pe noul preşedinte american.
Reacţia publicaţiei Der Spiegel
Într-un articol foarte lung dedicat acestui scandal, redacţia de la Der Spiegel s-a declarat „în stare de şoc” în urma acestor falsificări „pe scară largă”.
Der Spiegel a admis că dispune de un serviciu de verificare internă a ştirilor scrise de reporterii săi, insă el putea verifica doar detaliile pur factuale – precum distanţele şi descrierile unor clădiri – nu şi la contactarea persoanelor citate în articole.
Ce a spus jurnalistul german
„Sunt bolnav şi am nevoie de ajutor”, a declarat Claas Relotius, citat în articolul publicat deDer Spiegel pe aceastătemă.
El a mai mărturisit, însă, şi că a falsificat articole încă de la începuturile carierei sale, în momentele în care nu găsea unghiul potrivit de abordare sau surse interesante.
Claas Relotius a lucrat mai întâi ca liber profesionist, colaborând cu Der Spiegel şi cu alte ziare, alăturatandu-se redacţiei acestei publicaţii în urmă cu un an şi jumătate.