Aron (CSM): Nu e ceva extraordinar să respecți legea, nu e senzațional să fii independent și nu e o faptă eroică să trimiți în judecată un infractor când e o datorie profesională asumată. Aceasta este normalitatea (VIDEO)

Publicat: 25 02. 2016, 14:01

Activitatea desfășurată mai ales de către DNA este considerată ca fiind una excepțională când, de fapt, aceasta reprezintă normalitatea, a declarat Mircea Aron, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, la prezentarea bilanțului DNA pe 2015. Acesta a insistat că este normal să trimiți în judecată un infractor dacă aceasta este datoria ta profesională și că este normal să respecți legea și că este firesc să fii independent când Constituția își dă acest drept și chiar te obligă.

”Abordez acest raport dintr-o perspectivă ușor diferită. Este clar că acest eveniment a stârnit un interes deosebit din partea mediei, ceea nu era o supriză pentru mine. Eu mă refer la acest raport dintr-o perspectivă comună.

Beneficiul cel mai important e al societății, din perspectiva permanentizării unei normalități:  funcționarea unor instituții cu scopul pentru care au fost create.

Din această perspectivă afirm că nu e ceva extraordinar să respecți legea, nu e senzațional să fii independent când Constituția îți dă acest drept și chiar te obligă, nu e o faptă eroică să trimiți în judecată un infractor când e o datorie profesională asumată.

Ce se apreciază ca fiind excepțional, într-un stat consolidat e normalitatea. Este momentul ca la nivel de percepție publică acest lucru să fie decuplat la registrul senzationalului și cuplat la cel al normalității, altfel vom statornici ideea că ceea ce e regulă e ceva special. E clar că e prea mult senzațional în România, deși societatea e în căutarea unor echilibre”, a susținut Aron.

Mircea Aron (CSM), la prezentarea bilanțului DNA pe 2015

#DIRECT_ONE_6t0gab#

Acesta  a mai precizat că procurorii DNA nu sunt importați dintr-un stat ultrademocratic, ci provind din școlile românești, iar conduita pe care o au s-a dezvoltat în România. Ceea ce poate face diferența e calitatea intrinsecă a mangementului Direcției.

”Suntem la un moment de bilanț și nu pot să nu vă felicit. Remarc importanța activității procurorilor, dar și dimensiunea îngrijorătoare a fenomenului corupției.

Ceea ce e suprinzător e că, deși lupta anticorupție e o prioritate încă din perioada de preaderare la UE, constatăm că numeroși demnitari și persoane cu funcții publice au subestimat eficiența instituției și legislației, implicându-se în activități ce au adus prejudicii imaginiii lor, a instituțiilor și prejudicii bugetului de stat”, a mai declarat președintele CSM.

El a mai afirmat că instituția pe care o conduce va interveni prompt și pe viitor în situațiile în care independența justiției ar putea fi amenințată.