Armata României înființează batalion de drone militare. Analist militar: Un lucru bun. Sunt dispuse să înlocuiască chiar și blindatele sau avioanele puternice, să nu mai aibă oameni, ca în cazul în care se pierd în luptă, să nu mai moară nimeni (VIDEO)

Armata României înființează batalion de drone militare. Analist militar: Un lucru bun. Sunt dispuse să înlocuiască chiar și blindatele sau avioanele puternice, să nu mai aibă oameni, ca în cazul în care se pierd în luptă, să nu mai moară nimeni (VIDEO)
Sursa foto: Captura video Youtube / @Innovative Techs

Armata României va înfiinţa un batalion de drone militare Bayraktar. Acesta va fi operaţionalizat de Batalionul 184 Senzori şi Apărare Antiaeriană din Timişoara.

Analistul militar, Aurel Cazacu, a avut o intervenție în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, unde a comentat acest subiect. Cazacu susține că este un lucru bun, doar că „trebuie făcuți și pașii următori pentru a arăta eficiența acestei investiții”.

„Eu consider că este un lucru bun, că nu este o risipă de bani”

„Această informație nu trebuie să ne surprindă, pentru că în sistemul modern de dotare a forțelor armate și în luptă, așa cum a demonstrat, lucrul interesant este și bun, pentru că am cumpărat de la partenerii din Turcia, și Bayraktar-ul și-a dovedit eficiența în cadrul războiului din Ucraina. Este un lucru bun și dronele, în viitor, vor fi prezente în toate categoriile de forțe, cele trei principale – apă, aer, sol.

Sunt precum rachetele, și tancurile, și avioanele, și mașinile, și navele, toate forțele acestea principale au rachete. Așa vor avea și drone, ele sunt dispuse să înlocuiască echipamentele militare, chiar grele, chiar și blindatele, chiar și avioanele puternice, să nu mai aibă oameni, ca în cazul în care se pierd în luptă, să nu mai moară oameni. Eu consider că este un lucru bun, că nu este o risipă de bani, dar pentru acest lucru, pe lângă pregătirea personalului în niște domenii superioare, pentru că au plecat specialiști la producători, etc, sunt cele două categorii importante în armată, cei care luptă cu un echipament militar și cei care întrețin și asigură funcționarea unui echipament militar”, a explicat expertul militar.

„Trebuie să asigure cele două elemente importante pentru viitor”

„Eu cred că următoarea fază Armata României va trebui ca în acest an să pregătească, și pentru la anul să facă achiziții și să dispună ca industria românească – și sunt fabrici, eu cooperez cu unele dintre ele și-i ajut să pună pe picioare producția în România –  să înceapă cu asigurarea service-ului, cu asigurarea de piese de schimb, cu școlarizare și apoi să înceapă să producă părți componente din aceste echipamente și, în final, să asambleze în doi-trei ani în România. E o vorbă, acum, în lumea modernă a armatelor, că în viitor fiecare soldat va avea o dronă la el.

Dronele sunt de la câteva zeci de grame, hai să zic jumătate de kilogram – 1 kg, care zboară foarte ușor și sunt nevăzute, până la avioanele mari, care au niște tone bune, plus partea de vehicule blindate. Deci, consider că este un lucru bun, numai că trebuie făcuți și pașii următori pentru a arăta eficiența acestei investiții. Este public costul, care s-a făcut la Parlament, în jur de 300 de milioane de dolari.

Sunt 18 echipamente cumpărate, 3 sisteme cu câte 6. Eu cred că este un lucru bun, dar trebuie mers mai departe și aceste sisteme și următoarele care vor veni prin utilizarea industriei românești trebuie să asigure cele două elemente importante pentru viitor și anume descurajarea inamicului și creșterea încrederii populației române, mai ales a celor tineri, în capacitatea de apărare și de securitate a României pentru viitor”, a mai precizat analistul militar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`