Ministerul Apărării a anunțat semnarea contractului cu gigantul israelian Elbit Systems pentru furnizarea de drone Watchkeeper X.
MAPN, prin C.N. Romtehnica S.A. a semnat cu reprezentanții companiei Elbit Systems Ltd din Israel, marți, 20 decembrie, acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”.
„Acordul-cadru, care a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA”, se precizează în comunicatul armatei.
„Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.
Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”, transmite MApN.
„De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.
Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național”, conchide MApN.
Dronele Watchkeeper X au fost dezvoltate pentru nevoile Armatei britanice; față de versiunea londoneză, oferta celor de la Elbit pentru România reprezintă o versiune îmbunătățită, cu un radar modernizat și senzori noi de ultimă generație.
Elbit fabrică deja în România părțile componente ale dronelor sale la Bacău, în cele două facilități pe care le deține, fără însă a le asambla, dar a anunțat că deschide o astfel de linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional. Firma israeliană deține și o facilitate în Măgurele.
Aeronava fără pilot, având la baza drona Elbit Hermes 450, este concepută pentru executarea de misiuni de Intelligence, Supraveghere, Recunoaștere (ISR), fiind echipată cu senzori electro-optici, infraroșu și radar.
Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil, astfel că dronele ar putea fi utilizate inclusiv pentru supravegherea frontierelor sau monitorizarea infrastructurii critice.
Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, ceea ce ar ajuta România în detectarea și urmărirea submarinelor din Marea Neagră.
Watchkeeper X poate fi echipată cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales și are o rază de acțiune de peste 140 kilometri și o autonomie de zbor de 16 ore.