Arhiepiscopia Ageșului și Muscelului: Nu este vorba de schimbarea ritualului săvârșirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înțelepciune și răbdare la anumite situații
Arhiepiscopia Ageșului și Muscelului face noi precizări cu privire la ritualul botezului. Instituția religioasă transmite, duminică, printr-un comunicat de presă, că ”va rămâne mereu fidelă respectării tradiției și canoanelor Bisericii Ortodoxe” și că nu se pune problema schimbării modului în care este săvârșit Botezul, ci este vorba despre o adaptare ”cu multă înțelepciune și răbdare” la situațiile concrete care pot apărea. Aceste precizări vin în contextul în care ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a transmis recent o serie de îndrumări, printre care aceea ca preoții tineri, fără experiență să apelez la un preot cu experiență care să îi asiste la botez.
PrecizărileArhiepiscopieiAgeșului și Muscelului cu privire la săvârșirea Botezului
„Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului nu a transmis nici un ordin prin care să fie interzisă afundarea de trei ori a copilului în apa sfințită din cristelniță în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Dimpotrivă, în cuprinsul adresei la pct. 5, se menționează că în conformitate cu prevederile canonice, respectiv Canonul 50 Apostolic, și a celorlalte rânduieli statornicite de Părinții Bisericii, botezul ortodox se săvârșește prin întreită afundare (adică de trei ori), fie că este vorba de adult sau prunc.
Îndrumările transmise slujitorilor Sfintelor Altare au caracter de recomandare și au ca scop strict, sporirea responsabilității preoților în scopul evitării unor situații tragice nedorite de nimeni, cunoscând că este mai folositor să prevenim, decât să tratăm”, se arată în comunicatul citat.
Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului mai transmite că nu a fost vorba despre schimbarea ritualului de Botez, ”ci numai de o adecvare cu multă înțelepciune și răbdare la anumite situații pe care le întâlnim în viața comunității de credincioși. Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepția situațiilor de necesitate: când bebelușul este bolnav sau foarte agitat; când este născut prematur sau când familia în mod expres refuză afundarea; când există alte vulnerabilități fizice”.
În situațiile menționate mai sus se recomandă ca bebelușul ”să fie introdus de către preot de trei ori în apa sfințită din cristelniță, până în zona căilor respiratorii și apoi să se toarne cu ajutorul mâinii, apă sfințită peste creștetul capului în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”; se mai menționează în comunicatul citat.
Arhiepiscopia Ageșului și Muscelului: Nu este vorba de schimbarea ritualului săvârșirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înțelepciune și răbdare la anumite situații
Un bebeluș de șase săptămâni a murit la scurt timp după ce a fost botezat
Discuțiile despre modul în care este săvârșit Botezul în Biserica Ortodoxă Română au luat amploare după recenta tragedie din Suceava. Un bebeluș de șase săptămâni a murit la spital la câteva ore după ce a fost botezat.
Bebelușul ar fi fost scufundat complet în apă, iar la scurt timp, ”preotul a sesizat că s-a moleșit, a anunțat imediat la 112 și a venit un echipaj SMURD”, după cum a declarat protopopul Doru Budeanu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Dan Teodorovici, la sosirea echipajului SMURD, bebelușul era în stop cardiorespirator, fiind ulterior resuscitat și apoi dus la spital, unde a fost internat la terapie intensivă, intubat și ventilat mecanic.