Arheologii au descoperit sicrie din piatră din vremea Evului Mediu timpuriu sub străzile unui oraș

Arheologii au descoperit sicrie din piatră din vremea Evului Mediu timpuriu sub străzile unui oraș
Biserica Saint-Jean din Dijon are o istorie lungă, sursă foto: captură YT

Arheologii au descoperit mai multe sarcofage din piatră datând din perioada medievală timpurie sub străzile unui oraș francez. Sarcofagele au fost descoperite în timpul săpăturilor efectuate în centrul orașului Dijon, capitala istorică a regiunii Burgundia din estul Franței, a anunțat Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) într-un comunicat de presă.

Biserica Saint-Jean din Dijon are o istorie lungă

Săpăturile au avut loc la poalele Bisericii Saint-Jean, dezvăluind înmormântări dintr-o necropolă care datează din timpurile medievale timpurii.

Sarcofagele din piatră pe care cercetătorii le-au găsit în această zonă au formă trapezoidală și sunt caracteristice perioadei merovingiene (secolele VI-VIII), indicând faptul că au o vechime de peste 1.200 de ani. Unele au suferit daune din cauza înmormântărilor suprapuse.

Arheologii au dezgropat și un sarcofag de calcar cu formă cuboidă și un capac greu și curbat. Acest sicriu de piatră pare a fi mai vechi, datând probabil din secolul al V-lea. În interior au fost găsite trei schelete, ceea ce indică probabil că a fost folosit pentru mai multe înmormântări în perioade diferite.

Cercetătorii plănuiesc să efectueze analize suplimentare în încercarea de a data aceste schelete, potrivit INRAP. Biserica Saint-Jean din Dijon are o istorie lungă. În secolul al VI-lea, autorul merovingian Grigore de Tours a menționat o clădire religioasă la fața locului, descriind-o ca fiind o bazilică funerară, care nu mai este în picioare.

Actuala clădire a fost construită pe amplasament în timpul secolului al XV-lea în stil gotic, iar structura a suferit diverse modificări în secolele următoare. În timpul Revoluției Franceze (1789-1799), clădirea a devenit proprietate națională și, ulterior, a servit mai multor utilizări seculare. În cele din urmă, a devenit Teatrul Parvis Saint-Jean în 1974, care funcționează și astăzi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`