Arcul de Triumf, aproape de redeschidere: "În februarie va fi gata, cel mai sigur, da"

Arcul de Triumf, aproape de redeschidere: "În februarie va fi gata, cel mai sigur, da"
Foto: evz.ro

Manifestările de Ziua României au loc, pentru al doilea an consecutiv, în Piaţa Constituţiei, şi nu la Arcul de Triumf, pentru că monumentul este încă în reparaţii, deși primarul suspendat al capitalei, Sorin Oprescu, anunța în iunie anul trecut, ca anul acesta de 1 decembrie s-ar putea defila pe sub monument.

Managerul de proiect afirmă că Arcul de Triumf se va deschide în februarie, însă primarul interimar neagă acest lucru.

Astăzi, în loc de militari și spirit patriotic, Arcul este înconjurat doar de schele.

Muncitorii care au restaurat fațada monumentului sunt mândri că au reușit să redea Arcului aspectul original. Toți cei 484 000 de metri pătrați de piatră au fost deja restaurați și tratați cu o soluție care respinge umezeala. Astfel, indiferent de precipitați, arcul de triumf va rămâne mereu uscat. Dar asta nu e suficient.

„Acuma noi am terminat. Lucrările în ceea ce privește componentele artistice sunt încheiate. Unde mai sunt probleme. Din punctul nostru de vedere nu sunt probleme. Păi, mai sunt de adus niște amortizoare din America. Nu ne privesc pe noi problemele astea. Noi ne vedem de pietrele noastre aici”, a explicat un inginer.

Un restaurator „modificări sunt pe cele doua portrete cel al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria care s-au îngrijit după RM de monumentele ridicate în cinstea eroilor. Arcul de triumf se constituie ca unul dintre cele mai importante monumente din România”.

În timp ce restauratorii se laudă cu treaba făcută, primăria generală și constructorul se acuza intre ei de intarzierea lucrarilor.

Pentru a putea da jos schelele, constructorul mai are de montat 8 amortizori antiseismici pe bază de lichid vâscos. Compania Romconstruct a comandat dispozitivele de la producătorul Taylor Devices INC.din statele Unite.

În timp ce mangerul de proiect spune că Arcul de triumf va fi gata în februarie, fostul edil interimar sustine sus si tare ca acest lucru este exclus.

„Amortizorii o să fie gata acum în decembrie, iar izolatorii o să ajungă în februarie. Deci în februarie va fi gata! Da, cel mai sigur da”, a precizat Irina Bologa, managerul de proiect.

În timp ce nimeni nu își asumă întârzierea lucrărilor, unul dintre cele mai importante monumente din România stă cu temelia dezgropată și picioarele suspendate pe niște plăci de beton. În timp ce dispozitivele antiseismice de ultimă generație întârzie, constructorii fac analize de risc seismic și se roagă să nu se întâmple nimic.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`