Peste o treime din arbori este amenințată cu dispariția, conform unei „Evaluări mondiale a arborilor” publicată luni în timpul COP16 pentru biodiversitate de la Cali, un oraş din Columbia.
Pentru prima dată, starea de conservare a marii majorităţi a arborilor din lume a fost documentată în „Lista roşie” a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Conform acestui document, cel puţin 16.425 dintre cele 47.282 de specii de arbori evaluate sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit Știrile ProTv.
În lume se estimează că sunt 58.000 de arbori, însă oamenii de ştiinţă nu dispun de informaţii solide pentru toate speciile.
„Arborii sunt esenţiali pentru susţinerea vieţii pe Pământ datorită rolului lor vital în ecosisteme, iar milioane de oameni depind de ei”, a subliniat directoarea generală a IUCN, Grethel Aguilar, într-un comunicat.
Defrișarea, paraziții și speciile invazive, precum şi schimbările climatice provocate de om sunt printre principalele ameninţări la adresa arborilor, care sunt necesari omenirii pentru hrană, lemne de foc sau construcții, medicamente, purificarea aerului şi reglarea climei.
„Sperăm că această statistică înfricoşătoare va incita la acţiuni urgente”, a declarat Eimear Nic Lughadha, directoare de cercetare la Grădinile Botanice Regale din Kew (Anglia).
Printre speciile ameninţate se numără castanul sălbatic, cunoscut în Europa, mahonul cu frunze mari, precum şi numeroase specii de eucalipt şi magnolie, a precizat pentru AFP Emily Beech, expertă la ONG-ul britanic BGCI.
Numărul de arbori clasificaţi ca ameninţaţi este de peste două ori mai mare decât cel al tuturor păsărilor, mamiferelor, reptilelor şi amfibienilor în pericol de dispariţie la un loc.