Arafat, precizări despre ordinul care obligă medicii să primească pacienții: „Legea din România nu ne permite să închidem UPU, chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă” (VIDEO)
Raed Arafat a ținut să facă o serie de precizări și clarificări după semnarea ordinului prin care spitalele sunt obligate să nu refuze pacienții care ajung în UPU cu ambulanța, în ciuda faptului că în unitatea medicală nu ar mai exista locuri.
„Vreau să explic motivul care a stat în spatele acestui ordin (…) având și unele persoane care l-au prezentat în sens negativ, ca pe un abus, pentru că încercăm să obligăm medicii să primească pacienții când ei nu mai au loc în Camera de Gardă. Să explicăm situația mai clar și pe înelesul tuturor:
Legea din România nu ne permite să închidem UPU și Camerele de Gardă, chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra UPU și a Camerelor de Gardă, există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo, greu, dar să ne adaptăm unei situații de aflux mare de pacienți.
În niciun caz nu putem să spunem „gata, nu mai primim pe nimeni, stați în stradă sau căutați alt spital, cu atât mai mult să spunem asta ambulanțelor care așteaptă”. O ambulanță, dacă începe să se plimbe între spitale, este o resursă blocată, de care avem nevoie. Poate că sunt persoane acasă care au nevoie de ajutor și astfel nu am putea să trimitem la el ambulnața resăectivă, fiindcă ea se plimbă de la un spital la altul, pentru că toate închid poarta” a explicat secretarul de stat.
„Ordinul aplică ceea ce spune legea”
Arafat a ținut să precizeze că ordinul semnat în cursul zilei de 2 noiembrie a venit în aplicarea legii.
„Ordinul aplică ceea ce spune legea și explică ceea ce nu putem face în acest moment. Înaintea pandemiei în UPU vedeam între 12.000 până la 15.000 de cazuri pe zi, urgențe majore dar și cazurile care nu erau urgențe majore. În perioada pandemiei, din cauza mobilității scăzute a populației și a reducerii circulației pe anumite perioade, am ajuns la o medie de 7.000 – 8.000 de cauzri de zi, dar s-a schimbat profilul cazurilor.
Înainte aveam cazurile pe care le puteam rezolva în UPU, sau cazuri compelexe pe care le puteam interna în spital. Acum avem provocări pe care nu le-am înainte, precum cazuri de suspecți COVID pe care nu îi putem interna până la venirea testelor, cazurile grave de infectare cu SARS-CoV-2, dar și celelalte afecțiuni majore precum infracte, accidente rutiere și altele.
Diferența este că în această perioadă foarte mulți pacienți COVID pozitivi rămân mult timp în Unitatea de Primiri Urgențe. De aici revine această preciune pe unitățile și pe Camerele de Gardă. (…) Această presiune a creat o problemă de capacitate și de spațiu la UPU (…) Am început să creștem capacitate în UPU, fie prin a pune posturi medicale avansate lângă UPU sau să găsim spații tampon în unitățile medicale”, a explicat Raed Rafat pe Facebook.