Arad: Procurorii efectuează percheziții la DSP și la Spitalul Județean. Ar fi vizate achizițiile anti-coronavirus, dar se fac și verificări legate de testările pentru depistarea cazurilor

Arad: Procurorii efectuează percheziții la DSP și la Spitalul Județean. Ar fi vizate achizițiile anti-coronavirus, dar se fac și verificări legate de testările pentru depistarea cazurilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad efectuează percheziții, miercuri, la sediul Direcției de Sănătate Publică și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, de unde ridică mai multe documente.

Procurorii efectuează percheziții la Arad, la DSP și la Spitalul Județean

Perchezițiile sunt în desfășurare, dar procurorii nu pot oferi în acest moment informații referitoare la cauza pe care o cercetează, a confirmat Antoanella Ianotă, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, pentru Agerpres.

Surse judiciare au declarat, pentru publicația citată, că sunt verificate achiziții în legătură cu gestionarea pandemiei de COVID-19, dar se fac verificări și cu privire la testările pentru depistarea cazurilor de îmbolnăvire.

Vestea vine în contextul în care, în 19 august, Horea Timiș, șeful DSP Arad, declara pentru aceeași publicație căjumătate dintre angajaţii instituţiei sunt cercetaţi penal în urma activităţilor şi deciziilor luate în pandemie, cum ar fi semnarea unor contracte de servicii în afara bazei legale, dar care ar fi fost necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.„Toți angajații cu atribuții de conducere și cu putere de decizie din instituție sunt cu dosare penale”, spunea el.

„Noi suntem tot într-o anchetă. De la începutul pandemiei, am fost asaltaţi de tot felul de plângeri, să fim chemaţi medicii la tot felul de anchete, începând cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curţii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontieră, a achiziţiilor făcute în stare de urgenţă”, a declarat Horea Timiș.

Printre altele, el a precizat că, în special în starea de urgenţă, au fost cazuri în care s-au luat decizii fără a exista cadrul legal, „dar care au salvat situaţia”.

„De exemplu, conform legii, eu nu am voie să depăşesc bugetul de venituri şi cheltuieli de anul trecut, asta deşi în stare de urgenţă sau stare de alertă capacitatea financiară a DSP a crescut, având în vedere că am început să facem contra-cost teste PCR, încasăm bani şi facem achiziţii. Automat se modifică veniturile şi cheltuielile faţă de anul trecut. Dacă încalci această limită, e caz penal, am înţeles. Eu trebuie să stau şi să aştept să se modifice legile ţării sau să merg mai departe ţinând cont de contextul pandemic şi nevoia de intervenţie rapidă a medicilor şi specialiştilor DSP”, spunea Horea Timiş.

Șeful DSP Arad mai menționacă, „în toate cazurile în care s-a încălcat legea, nimeni nu a luat bani de la DSP să ducă acasă”. El susține că „pe timpul stării de urgenţă au fost foarte multe decizii-limită, iar una este legată de contractul pentru transportul de la frontieră a celor reveniţi în ţară. Direcţiile de sănătate nu aveau bază legală să încheie contracte pentru transport, dar după şedinţa de Guvern privind starea de urgenţă, când la frontieră s-au adunat cred că 1.200 de oameni care trecuseră graniţa pe jos, s-a luat o decizie cu privire la ce facem cu acei oameni. Adică s-a decis să îi ducem cu maşinile în judeţele de domiciliu, ca să nu îi lăsăm să tranziteze de capul lor şi să ducă infecţia peste tot”.

„Atunci ne-am întrebat cine contractează, şi cum totul pe COVID-19 era pe Ministerul Sănătăţii, s-a decis să fie Ministerul Sănătăţii. Am fost sunaţi, eu şi prefectul, de către secretarul general al Ministerului Sănătăţii, care a dispus să luăm toate măsurile necesare să eliberăm vama. La Prefectura Arad am căutat care operatori din judeţ au capacitatea de a dispune în câteva ore de un număr impresionant de maşini pentru a prelua oamenii. În secunda doi am încheiat contract pe DSP, să putem duce maşinile la frontieră, în baza solicitărilor Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care stabilea numărul necesar de autocare”, a afirmat directorul DSP Arad.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Parlamentul a votat pentru învestirea Guvernului Ciolacu 2, format din PSD, PNL și UDMR. Cum arată noua echipă de la Palatul Victoria
19:51 - Nicușor Dan: Pentru prima oară pare că online-ul este mai important decât fizicul. Cred că există foarte mulți oameni care rezonează cu candidatura mea și care sunt gata să participe la o campanie pe rețelele sociale (VIDEO)
19:37 - Semnele care arată că Prințesa Kate Middleton se pregătește pentru rolul de regină: „Catherine este cât se poate de pregătită pentru a deveni regină”
19:26 - Nicușor Dan, întrebat dacă e nevoie de un cordon sanitar împotriva suveraniștilor în Parlament: Nu, eu cred că trebuie discutat cu oamenii aceștia. Ei reprezintă niște milioane de oameni care gândesc în felul acesta (VIDEO)
19:04 - Nicușor Dan exclude o retragere din cursa prezidențială după intrarea lui Crin Antonescu: Mi-aș fi dorit să fie și USR în Guvern, pentru că ar fi pus o presiune de reformă (VIDEO)
18:52 - Măsura luată în cazul educatoarei care ar fi bătut copii cu nevoi speciale. Autoritățile au deschis dosar penal
18:41 - Cătălin Drulă: Ceaușescu rânjește din iad când vede că la 35 de ani de la Revoluție trăim tot în minciună, când vede o nouă nomenclatură și niște noi securiști care se agață cu disperare de putere (VIDEO)
18:21 - Furt masiv de oi în comuna Sinești, Iași: 140 de animale au dispărut în toiul nopții
18:21 - Ilie Bolojan, la învestirea noului Guvern: Este o necesitate pentru România / Am înțeles mesajul pe care românii ni l-au dat în ultimele rânduri de alegeri. Reforma statului, o provocare importantă (VIDEO)
18:05 - Marcel Ciolacu: Am dezvoltat o relație foarte bună cu Donald Trump. România va susține Statele Unite cu toate puterile în demersul de oprire a războiului din Ucraina (VIDEO)