Ar trebuie să ne îngrijoreze conflictul ruso-ucrainean din Marea Neagră? Ce crede un specialist din Forțele militare SUA
Conflictul dintre Rusia și Ucraina din Marea Neagră nu este îngrijorător doar pentru România și pentru această regiune, ci pentru țări din toată lumea, a afirmat Thomas B. Modly, adjunctul secretarului Forțelor Navale ale SUA, joi, într-o întâlnire cu jurnaliști români, relatează Agerpres.
„În legătură cu aceste acțiuni specifice întâmplate recent, nu este îngrijorător doar pentru această regiune și pentru România, ci pentru țări din toată lumea atunci când există anumite state care acționează într-o manieră agresivă, care încalcă anumite norme și standarde privitoare la modul de operare pe oceane. Avem reguli, acorduri pe care țările trebuie să le urmeze și să le respecte”, a spus oficialul american.
Thomas B. Modly nu a precizat dacă SUA intenționează sau nu să trimită nave în Marea Neagră. Cu toate acestea, el a explicat că operațiunile forțelor americane în regiune se desfășoară sub comandamentul Flotei a VI-a americane.
Totodată, Modly a precizat că sistemul de apărare antiaeriană Aegis are menirea de a apăra România și Europa de amenințări, precum și că orice măsuri ale SUA pentru a crește și îmbunătăți capacitatea acestui sistem vor fi analizate împreună cu partenerii din regiune, date fiind nevoile specifice pe care le au aceste state.
Oficialul american, aflat într-o vizită în ţara noastră, a răspuns astfel unei întrebări referitoare la recenta testare cu succes, în Hawaii, a unei noi rachete de interceptare (Standard Missile 3 Block IIA (SM-3 IIA)), în cadrul sistemului de apărare antiaeriană Aegis, test calificat drept semnificativ pentru viitorul operaţiunilor de apărare antirachetă multi-rol.
Nu în ultimul rând, Thomas B. Modly a vorbit și despre intenția Washingtonului de a se retrage din Tratatul privitor la forțele nucleare intermediare (INF). Oficialul american a menționat că motivul pentru care președintele Trump a luat „decizia de a informa Guvernul rus că va avea loc o retragere din INF a fost reprezentat în mare parte de anii la rând de încălcare a acestui tratat” de către Rusia.
„Obiectivul nostru final este de a-i face pe ruși să respecte din nou tratatul. Nu vrem ca asta să se transforme într-o confruntare, nu vrem să se transforme într-o situație în care noi trebuie să contracarăm acea măsură prin a face ceea ce au făcut ei. Am dori (n.r. – ca rușii) să vadă mai degrabă că suntem serioși, și suntem serioși, și să îi facem să respecte din nou tratatul, pentru că noi credem că acest tratat este un element stabilizator și este, evident, în interesul tuturor ca noi să menținem această stabilitate”, a afirmat Thomas B. Modly.