Ar trebui să ne facem din nou griji în legătură cu COVID? / Experții sunt preocupați de două subvariante ale coronavirusului

Publicat: 21 08. 2023, 09:33
Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Controlul și Prevenirea bolilor din SUA (CDC) au anunțat că urmăresc o nouă variantă, BA.2.86, ce prezintă multiple mutații, a virusului care provoacă COVID-19.

În același timp, o altă variantă, numită Eris, începe să capete prevalență în rândul infectărilor din SUA și Europa și se constată aparent o creștere a spitalizărilor, relatează Hotnews.ro.

COVID provocat de „Eris”

Infecţiile şi spitalizările COVID au crescut în SUA, Europa şi Asia, cu mai multe cazuri în ultimele luni atribuite subvariantei EG.5 „Eris”, un descendent al tuplinii Omicron care a apărut iniţial în noiembrie 2021.

Cu toate acestea, până în prezent, medicii au raportat că pacienţii consultaţi în ultimele săptămâni, pe măsură ce varianta Eris s-a răspândit, nu sunt mai grav bolnavi decât cei pe care i-au tratat în timpul valurilor anterioare ale pandemiei.

O răspândire mai largă a BA.2.86 ar provoca probabil mai multe îmbolnăviri şi decese în rândul populaţiilor vulnerabile, avertizează dr. Topol.

BA.2.86, şase cazuri de infectare în patru țări

De la sfârşitul lunii iulie au fost detectate şase cazuri de infectare cu BA.2.86 în patru ţări. Oamenii de ştiinţă sunt cu ochii pe această subvariantă, întrucât are 36 de mutaţii care o diferenţiază de varianta XBB.1.5, dominantă în prezent.

Până în prezent, nu există dovezi că BA.2.86 se răspândeşte mai repede sau provoacă o boală mai gravă decât versiunile anterioare ale Omicron, iar CDC a precizat că sfaturile sale privind protecţia împotriva COVID rămân aceleaşi.