Aproximativ 3.200.000 de elevi încep noul an şcolar. 128.000 de copii au fost înscrişi la clasa pregătitoare

Aproximativ 3.200.000 de elevi încep noul an şcolar. 128.000 de copii au fost înscrişi la clasa pregătitoare
Foto: ZF

Circa 3.200.000 de elevi încep luni noul an şcolar 2012-2013, cei mai mulţi din aceştia fiind înscrişi în învăţământul primar. Potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei, aproximativ 925.000 de elevi sunt cuprinşi în învăţământul primar, unde sunt incluşi şi copii de la clasa pregătitoare, circa 800.000 sunt elevi de gimnaziu, aproape 850.000 sunt cuprinşi în învăţământul liceal şi cel profesional şi peste 600.000 sunt preşcolari.

Clasa pregătitoare nou înfiinţată a adunat peste 128.000 de copii, în timp ce aproximativ 171.000 de elevi vor debuta în clasa I în anul şcolar 2012 – 2013, arată Agerpres.

Cum arată semestrele anului şcolar ce debutează luni

Elevii revin luni la cursuri, după ce au stat cu o săptămână mai mult în vacanţa de vară, dar au pierdut o săptămână din vacanţa de Paşte de anul viitor.

Cursurile semestrului I al anului şcolar 2012 – 2013 se vor desfăşura începând din 17 septembrie până pe 21 decembrie. Prima vacanţă a anului şcolar 2012 – 2013, pentru elevii din clasele primare şi din învăţământul preşcolar, va fi în perioada 5 – 11 noiembrie. Elevii se vor putea bucura de vacanţa de iarnă între 22 decembrie (sâmbătă), când se vor încheia cursurile semestrului I, şi 13 ianuarie (duminică). Semestrul al doilea va începe luni, 14 ianuarie, iar vacanţa de primăvară este programată pentru perioada 5 aprilie (vineri) – 14 aprilie (duminică). Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, anul şcolar se va încheia pe data de 21 iunie. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 22 iunie 2013, şi se va încheia duminică, 15 septembrie, urmând ca luni, 16 septembrie, să înceapă anul şcolar 2013 – 2014.

Săptămâna 1 – 5 aprilie 2013 va fi dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. În această săptămână nu se vor organiza cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ, iar programul ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se va desfăşura în conformitate cu un orar special.

În perioada 2 – 7 aprilie 2013, Ministerul Educaţiei organizează etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare pe discipline de învăţământ şi, după caz, ale concursurilor şcolare. Ordinul MECTS mai prevede că tezele din semestrul I al anului şcolar 2012 – 2013 se susţin, de regulă, până la data de 30 noiembrie 2012, iar cele din semestrul al doilea, de regulă, până la data de 25 mai 2013.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.

În zilele libere prevăzute de lege nu se vor organiza cursuri, precizează ordinul de ministru.

Ministrul Educaţiei ameninţă cu ordonanţa de urgenţă dacă se amână din nou votul privind bacalaureatul profesional

Bacalaureatul profesional ar putea ajunge o certitudine dacă Senatul va adopta astăzi măsura în plen. Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ameninţă însă cu ordonanţa de urgenţă dacă votul final va fi amânat din nou. Noua soluţie găsită de minister pentru a creşte numărul absolvenţilor de bac prevede ca cei care nu vor să-şi continue studiile, dar vor să lucreze să-şi poată finaliza studiile liceale.

Din acest an şcolar, elevii de clasa a XII-a vor putea opta între bacalaureatul clasic şi cel profesional. Noul tip de examen se adresează tuturor liceenilor, indiferent dacă au terminat un liceu tehnologic sau teoretic. Important este însă ca aceştia să-şi dorească mai mult să intre pe piaţa muncii decât să facă o facultate. Pentru că mai bine de jumătate dintre elevi nu au promovat examenul maturităţii în ultimii doi ani, ministrul educaţiei a hotărât ca finalizarea studiilor de liceu să se facă în urma unor probe de competenţă.

Cei care aleg bacalaureatul profesional vor trebui să susţină un proiect, o probă practică, dar şi un examen scris la educaţia antreprenorială.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)