Mii de persoane au fost CHEMATE la Poliţie pentru că au cumpărat tutun pe Internet. Ce sancțiuni le-au fost aplicate

Mii de persoane au fost CHEMATE la Poliţie pentru că au cumpărat tutun pe Internet. Ce sancțiuni le-au fost aplicate
Sursă foto: Pixabay / Gerd Altmann

Aproximativ 2.500 de persoane din toată ţară s-au trezit, peste noapte, că sunt cercetate penal după ce au cumpărat în urmă cu mai mulţi ani tutun vândut pe Internet de către un bărbat din Albă Iulia, relatează Adevărul.ro.

Potrivit sursei citate, majoritatea cumpărătorilor sunt persoane în vârstă cu pensii mici.

Acestea au fost chemate la Poliţie pentru a da declaraţii, dar şi pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că sunt cercetate pentru infracţiunea de deţinere ilegală de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 1 kg tutun de fumat.

Pe lângă dosarul penal însă, persoanelor respective li s-a cerut să plătească şi contravaloarea accizelor corespunzătoare cantităţilor de tutun achiziţionate.

O femeie din judeţul Caraş-Severin, de exemplu, care a cumpărat aproximativ 14 kg de tutun în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, trebuie să achite accize în valoare de 5.367 de lei. Aceasta a plătit circa 100 de lei pentru un kg de tutun, respectiv o sumă totală, timp de doi ani, de aproximativ 1.400 de lei.

Adresă transmisă de către un birou vamal către Poliţie (sursă foto: Adevărul.ro)

Însă mulţi dintre cei care au dorit să plătească banii, pentru acoperi daunele pentru a scăpa de dosare nu au reuşit să facă acest lucru decât după mai multe demersuri la Poliţie şi la ANAF. Aceasta în condiţiile în care au fost sunaţi în mod repetat de poliţişti pentru a achita sumele de bani calculate ca accize.

Datele cumpărătorilor au fost obţinute de anchetatori cu ajutorul Poştei.

Ce acuzaţii i se aduc celui care ar fi vândut tutunul pe Internet

Hâj Sabin Nicolae ar fi vândut ilegal, timp de 4 ani, o cantitate de 14.058 de kilograme de tutun, cu o valoare totală de expediere de 1.355.258 de lei.

În momentul de față, el are două dosare penale la Albă Iulia pentru infracţiunea de deţinere şi vânzare ilegală de tutun nemarcat în limita a mai mult de 1 kg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră