Aproape toată România e sub avertizare Cod Galben de ploi și vânt puternic: Zone din Oltenia, Muntenia și Transilvania sunt deja sub Cod Portocaliu

Aproape toată România e sub avertizare Cod Galben de ploi și vânt puternic: Zone din Oltenia, Muntenia și Transilvania sunt deja sub Cod Portocaliu
Foto: Pixabay.com

Aproape toată ţara se află duminică, 29 septembrie, sub avertizare Cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, în timp ce în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Transilvaniei e Cod portocaliu, fiind aşteptate ploi abundente.

Vremea se răceşte accentuat

Hidrologii avertizează şi ei privind producerea de viituri, fiind emise Coduri galben şi portocaliu pentru mai multe râuri. Autorităţile sunt în alertă, pompierii din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman îşi sporesc tehnica de intervenţie, iar în judeţele aflate sub Cod portocaliu creşte capacitatea operaţională.

Meteorologii au anunţat că, duminică, între orele 8.00 şi 20.00, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat, vor fi vijelii şi va cădea grindină.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25-40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45-65 km/h, iar în Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.De asemenea, vremea se va răci accentuat în toată ţara.

În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, duminică este în vigoare un Cod portocaliu, fiind aşteptate ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 50-70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp.

De duminică seară, până luni dimineaţă, va fi Cod galben, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania. Vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25-40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45-65 km/h.

Duminică seara, Codul Portocaliu se răspândește și mai mult

De asemenea, la munte, la altitudini în general de peste 1.700 m şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Tot de duminică seară, va fi Cod portocaliu în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei, unde vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40-60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70-85 km/h.Totodată, la ora 10.00 va intra în vigoare un Cod portocaliu emis de hidrologi pentru râuri din bazinele hidrografice Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

Începând de duminică seară, Codul portocaliu va fi valabil şi pe râuri din bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad, Prut, Siret şi pe râurile din Dobrogea.

Râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş se află sub avertizare Cod galben, la fel şi anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

1.000 de pompieri au fost detașați la Galați

Astfel, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

În judeţele vizate de Codul portocaliu creşte capacitatea operaţională, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Sâmbătă a avut loc, la sediul MAI, o a doua videoconferinţă a ministrului Cătălin Predoiu şi a şefului DSU, Raed Arafat, cu prefecţii şi şefii ISU judeţene, pentru prezentarea măsurilor.

Şeful DSU a menţionat, la videoconferinţă, că va fi crescută capacitatea operaţională şi vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu. Pe de altă parte, misiunile de sprijin continuă în judeţul Galaţi, sens în care cei peste 1.000 de pompieri salvatori detaşaţi în această zonă sunt pregătiţi să intervină pentru limitarea, înlăturarea potenţialelor efecte şi restabilirea stării de normalitate în cel mai scurt timp, anunță Ziare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`