Aproape 5,8 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 în toată lumea și 357.000 de decese. Evoluția pandemiei de coronavirus și ultimele măsuri. LIVE UPDATE
Pandemia de coronavirus și efectele sale la nivel global
UPDATE, 28 mai, ora 11.30:
Michael D`Hooghe, președintele comisiei medicale aFIFA, este circumspect cu privire la reluarea Bundesliga, campionatul din Germania, și a declarat că „poate va fi nevoie de moartea unui jucător pentru ca lumea fotbalului să deschidă ochii”. Declarația sa vine în contextul în care și echipele din alte ligi, precum La Liga și Serie A, dar chiar și Liga I a României,sunt pe cale să reintre în scenă.
A fost nevoie de mai puțin de patru luni pentru ca inamicul invizibil să ucidă 100000 de americani. Bilanțul este aproape dublu comparativ cu cel înregistrat în întregul Război din Vietnam, scrie CNN, care notează că nimeni nu avea idee despre cât de rea va fi pandemia deCOVID-19atunci când a avut loc prima fatalitate legată de această boală infecțioasă, în 6 februarie.
Donald Trumpcontinuă ofensiva împotriva rețelelor sociale, informează Reuters. După ce a criticat deciziaTwitter, de a-i marca postările cu eticheta „potențial fake news”, președintele american are în vedere și măsuri legislative.
Infectarea cuCOVID-19se află pe un trend descendent. Măsurile de restricții serelaxeazătreptat, iar cetățenii de pe întreg mapamondul reiau deja vechile obiceiuri. În acest context, dinItalia, țara cel mai puternic afectată de pandemie, vine o atenționare din partea medicilor.
Compania farmaceutică Merck lansează procedurile de testare pentru un tratament împotriva noului coronavirus care constă într-o pilulă dezvoltată de cercetători americani, concepută pentru a cauza o „catastrofală eroare” asupra virușilor.
Criza COVID-19 în România și ultimele măsuri luate de autorități
UPDATE, 28 mai, ora 11.30:Un număr de 64 de cetățeni români din Franța vor reveni în țară, anunță Ministerul Afacerilor Externe, ca urmare a demersurilor comune cu Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilo Interne. Printre persoanele repatriate, explicăMAEprintr-un comunicat de presă, se regăsesc deopotrivă studenți și membri ai familiilor lor, dar și un caz medical pentru care Ambasada României la Paris a întreprins demersurile necesare în vederea îmbarcării.
UPDATE, 28 mai, ora 11.30:De la debutul stării de urgență, deci din data de 16 martie, domeniulbusinessa cunoscut un declin abrupt, iar sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă -425.000 de contracte de muncăau fost încetate de la declanșarea stării de urgență, potrivit cifrelor centralizate de Inspecția Muncii, publicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Cele mai multe contracte încetate s-au înregistrat în comerțul cu amănuntul și industria prelucătoare, câte 75.000 în fiecare domeniu. De asemenea, aproape 64.000 de contracte de muncă au fost încetate în construcții.
UPDATE, 28 mai, ora 11.30:EXCLUSIV // Un posibil pacient infectat cuCOVID-19uimește lumea medicală din România, în condițiile în care deși are simptome, testele ies de fiecare dată negative. Un bucureșten susține pentru B1.RO că prezintă de la jumătatea lunii martie simptome deCOVID-19, însă testele pentru noul coronavirus, repetate de mai multe ori în spitalele din Capitală, au ieșit de fiecare dată negative. Cu toate acestea, nu are niciun motiv de liniște, în condițiile în care simptomele au continuat să se manifeste, iar medicii nu au ce să îi facă.Acesta susține că testele pentru coronavirus au fost făcute sub coordonarea DSP București, la spitalul Militar din Capitală, la spitalul Universitar și la Institutul „Matei Balș”.
Premierul Ludovic Orban a convocat miniștrii pentru o ședință de urgență, joi, ora 19, în contextul în care Executivulpregătește noi măsuri de relaxare a restricțiilor din România. De altfel, ceva mai devreme decât întâlnirea de la Palatul Victoria, va avea loc o reuniune la nivel înalt și la Cotroceni, unde cel mai probabil președintele Klaus Iohannis va aborda aceeași temă atât cu prim-ministrul, cât și cu o serie de miniștri sau demnitari din cabinetul liberal, printre care Marcel Vela (Interne), Nelu Tătaru (Sănătate) și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat în MAI. Ar fi de amintit că, miercuri, Guvernul Orban se reunea într-o altă ședință.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că încă doi pacienți infectați cucoronavirusau murit la nivel național, astfel că bilanțul deceselor legate deCOVID-19din România a ajuns la 1229. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, ultimele victime raportate de autorități proveneau din județele Sălaj și Sibiu.