Aproape 300 de infectări cu Omicron confirmate în România până la finalul săptămânii trecute. Date oficiale despre evoluția pandemiei la nivel național (DOCUMENT)
În România au fost confirmate în urma secvențierilor 295 de cazuri de persoane infectate cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, până la 9 ianuarie inclusiv, arată datele transmise joi de autorități. Potrivit raportului oficial, 28% dintre acestea sunt de import.
Analiza săptămânală COVID-19 în România poate fi consultată integral AICI
Raportul privind evoluția pandemiei și răspândirea variantei Omicron (săptămâna 1 din 2022) poate fi consultat integral AICI
17,2% dintre infectările cu SARS-CoV-2 confirmate în România au fost depistate în București
Bucureștiul a înregistrat 17,2% dintre cele peste 1,86 milioane de cazuri depistate la nivel național. Alte 5% au fost confirmate în Cluj, în timp în Timiș au fost detectate 4,9%, în Ilfov 4,3%, în Iași 4%. Celelalte județe au împreună o pondere a infectărilor detectate de 64,6%.
Tot cel mai mare oraș al țării a înregistrat și 8,9% dintre cele 59.114 decese COVID-19 din România. În Prahova s-au produs 4,5%, în Bihor 4%, în Constanța 3,8%, iar în Suceava 3,6%.
Potrivit datelor oficiale, România avea pe 12 ianuarie un număr de 887 de localități cu rate de infectare între 1 și 3 la mie, deși pe 6 ianuarie erau doar 368.
În data de 12 ianuarie, totodată, 248 de localități aveau incidențe mai mari de 3 la mie. În schimb, pe 6 ianuarie erau în această situație doar 30.
„Ne aflăm pe un val de creștere rapidă”
Recordul negativ de infectări depistate în 24 de ore rămâne deocamdată cel înregistrat în 19 octombrie 2021, când autoritățile raportau 18.863 de cazuri noi. Spre comparație, joi, 13 ianuarie 2022, au fost raportate 9.785 de cazuri, însă bilanțul național este într-o creștere evidentă de la începutul anului. De altfel, inclusiv ministrul Sănătății spunea recent că România se află pe un val de creștere rapidă, una dintre cele mai rapide din Europa.
„În mod evident, ne aflăm pe un val de creștere rapidă. Am declarat și zilele trecute că e una dintre cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment, din punct de vedere al ratei bazale de reproducere a infecției. Noi monitorizăm îndeaproape situația, monitorizăm proporția de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri nou-confirmate (…). Ceea ce am pus la punct cred că este un sistem funcțional. Rămâne să îl testăm, categoric, că n-avem de unde să știm dinainte”, spunea Alexandru Rafila pe 11 ianuarie.