Aproape 3.000 de liceeni au promovat Bacalaureatul după contestații
Aproape 3.000 de elevi care au fost respinși la examenul de Bacalaureat au primit medii de trecere după contestații. Câțiva dintre ei au obținut chiar nota 10. Județul Brăila s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește rata de promovare, urmat de Cluj și Iași.
O absolventă a Seminarului Teologic Sfântul Andrei din Galați, a fost printre cei aproximativ 55.000 de elevi care au depus contestații după ce au fost afișate notele de la examenul de Bacalaureat. Inițial, ea a primit doar 4,25 la proba scrisă de Limba și Literatura Română. Deși nota i-a fost mărită la 6.80, ea a avut ghinionul de a nu trece examenul, lipsindu-i patru sutimi din medie.
2.758 de candidați la Bacalaureat au promovat după contestații
În total, aproape 52.000 de note au fost modificate în urma contestațiilor. Astfel, 2.758 de absolvenți care inițial nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat au fost declarați promovați, iar rata de promovare a crescut cu 2,2%, ajungând la 75%. Cea mai mare diferență între nota inițială și cea reevaluată a fost de trei puncte la examenul de logică, într-un liceu din București.
După reevaluare, numărul elevilor cu medie perfectă a crescut de la 54 la 78. Printre aceștia se numără trei liceene din Brăila. Brăila este județul cu cea mai mare rată de promovare, înregistrând un procent de 89,1%, și menținându-se în top de ani buni. Există însă critici din partea asociațiilor de părinți, care susțin că elevilor cu note mai slabe li se sugerează să nu participe la examene, în scopul menținerii procentului de promovare. Această practică a fost denumită „fenomenul Brăila”.
În clasamentul județelor după rata de promovare, urmează Cluj și Iași, cu procente de 88,4% și respectiv 86,6%. La polul opus se află județele Ilfov, Călărași și Giurgiu, cu Ilfov înregistrând cea mai mică rată de promovare din țară – 59% în acest an.