Aproape 230 de stații GPL și de carburanți din București sunt „surse de risc pentru incendiu“. Prefectul Capitalei: Nu înseamnă că funcționează ilegal, ci că sunt monitorizate permanent de ISU. Facem controale săptămâna aceasta (VIDEO)

Aproape 230 de stații GPL și de carburanți din București sunt „surse de risc pentru incendiu“. Prefectul Capitalei: Nu înseamnă că funcționează ilegal, ci că sunt monitorizate permanent de ISU. Facem controale săptămâna aceasta (VIDEO)
Sursa: Buletin de București

Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor din Municipiul București, realizat de ISU, arată că 226 de stații de distribuție GPL și carburanți (motorină și benzină), dintr-un total de 380 câte sunt în Capitală, prezintă „risc de incendiu”. Acestea sunt situate de multe ori între blocuri sau pe străzi înguste. Sectorul 3 are cele mai multe stații GPL și de carburanți în această situație, fiind urmat de Sectorul 1. La polul opus, Sectorul 5 are cele mai puține astfel de stații, informează Buletin de București.

Rareș Hopincă, prefectul de București, a declarat, pentru B1 TV, că faptul că aceste obiective sunt cu risc ridicat nu înseamnă că funcționează ilegal, ci că sunt monitorizate permanent de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Hopincă a mai precizat că se vor face controale la toate stațiile și rezultatele vor fi gata până la finele săptămânii.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai, în contextul seriei de explozii de la o stație GPL din Crevedia, soldată cu doi morți și 58 de răniți.

Controale la stațiile GPL din București

„Dvs ați citat din planul de risc al Municipului București, e un document legal, care se întocmește în fiecare an de către ISU și se supune aprobării Consiliului General al Municipiului București. Faptul că o parte dintre obiective sunt cu risc ridicat înseamnă că sunt monitorizate permanent de către ISU, nu înseamnă că acele stații funcționează ilegal. Deci există un plan de risc care e adus la cunoștința publicului.

Azi la 10.00 am convocat Consiliul prefectural al Municipiului Bcuurești și discutăm un plan de control foarte ferm ce se va desfășura în această săptămână la toate stațiile GPL din București.

Toate instituțiile sunt implicate în prevenirea unor astfel de tragedii. (…) Din dispoziția premierului, vom demara controale la absolut toate stațiile, se va verifica întreaga documentație existentă la nivelul fiecărui obiectiv. Unde există cele mai mici sincope în documentația de avizare, aceste stații vor fi închise și, mai departe, dacă există obiective neconforme va exista toleranță zero pentru orice abatere de la legislație”, a declarat prefectul Capitalei.

Hopincă: Ar trebui o analiză să vedem dacă se mai poate permite existența stațiilor GPL și benzinăriilor în zonele rezidențiale aglomerate

Acesta a mai susținut că se impune o analiză pentru a se vedea dacă aceste stații și benzinăriile clasice ar trebui să mai existe în zonele rezidențiale.

„Documentul citat include și stațiile GPL și benzinăriile clasice. Aceste benzinării, istoric vorbind, există în București și în Cotroceni și în spate la Teatrul Național, de exemplu, dintotdeauna. Ele există pentru că ne permite legslația.

Putem face un plan de control extrem de riguros și chiar agresiv la toate aceste obiective, cu toleranță zero față de orice minimă abatere, un plan de prevenție pentru a fi foarte bine delimitate fluxurile și planurile de acțiune în caz de incident, și ar trebui o analiză legislativă să vedem dacă se mai poate permite existența unor astfel de obiective în zonele rezidențiale aglomerate sau nu. Ar trebui să pornim de la nevoia cetățenilor (…), dar nu putem tolera existența celui mai mic pericol într-o zonă rezidențială.

În acest moment, cetățenii Capitalei nu se află în niciun pericol, pentru că toate aceste stații funcționează. Cel târziu la sfârșitul săptămânii” vor fi gata rezultatelor controalelor, a mai declarat Rareș Hopincă, prefectul de București.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi