APMGR: Medicamentele generice cu prețuri mici, penalizate de o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea

APMGR: Medicamentele generice cu prețuri mici, penalizate de o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susține că medicamentele generice și sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare, de bariere la prescriere și de o metodologie a prețurilor neafiliată.

APMGR: Medicamentele generice și biosimilare au o importanță națională pentru sistemul de sănătate

Organizația spune despre medicamentele generice că, prin natura lor, oferă un acces crescut al pacienților la terapii valoroase și necesare, dar facilitează și optimizarea bugetară.

„780 milioane euro economii de cost au fost generate de lansările de medicamente generice din perioada 2015-2021, în contextul expirării patentelor medicamentelor inovative. Medicamentele generice intră pe piață cu un preț, în medie, cu 40% mai mic decât prețul medicamentului inovativ. Accesul pacienților la tratamente crește semnificativ din perspectiva costului. După patru ani de la intrarea genericului pe piață, pacienții au acces la tratamente cu 76% mai ieftine (sursa IQVIA octombrie 2021). Datorită impactului bugetar pozitiv în anumite arii terapeutice, accesul pacienților la tratament se poate tripla. (sursa IQVIA octombrie 2021)”, se arată în comunicatul APMGR.

APMGR consideră că România nu beneficiază de toate avantajele utilizării genericelor, în îcondițiile în care ele au o pondere în volum și valoare mai mică decât alte țări din UE. Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani este de 6 ori mai mic comparativ cu Germania și de 4 ori mai mic decât în Polonia.

„Statele europene impulsionează prescrierea și eliberarea medicamentelor generice prin diverse mecanisme – stabilire de ținte, norme privind eliberarea de prescripții, rambursarea medicamentului până la prețul genericului, etc. În România, medicamentele generice întâmpină cele mai mari bariere. Taxa clawback, deși plafonată și diferențiată în anul 2020, este în continuare la un nivel foarte ridicat. Medicamentele generice cu prețuri între 5 și 50 RON compensate integral plătesc o taxă mult mai mare (28%) decât stipulează legea (20%), acest aspect datorându-se modului de calcul al taxei, și anume la preț de raft care înglobează și adaosurile farmaciilor și distribuitorilor”, se mai arată în același comunicat.

Potrivit APMGR, Strategia Farmaceutică Europeană recunoaște rolul-cheie pe care îl joacă medicamentele generice și biosimilare în creșterea accesului echitabil al pacienților la medicamente, pentru sustenabilitatea sistemelor de sănătate, așa că „intrarea acestora din urmă pe piață după expirarea exclusivității medicamentelor inovative nu trebuie în nici un caz întârziată, ci facilitată”.

„Situația din România a determinat dispariția a peste 2500 de medicamente generice în ultimii ani, numai în primele luni ale acestui an fiind retrase 100 de medicamente generice, conform site-ului ANMDM. În același timp, numărul medicamentelor generice lansate în ultimii cinci ani în România este de șase ori mai mic comparativ cu Germania și la jumătate comparativ cu piața din Cehia”, a declarat Daniel Bran, vicepreședintele APMGR.

În opinia APMGR, un sistem de sănătate sustenabil înseamnă:

  1. Managementul bugetului pentru compensarea medicamentelor;
  2. Scăderea taxei clawback cu 6% în 2023 pentru medicamentele generice;
  3. Eliminarea celui mai mic preț de referință și introducerea mediei celor mai mici trei prețuri din cele 12 țări de referință europene pentru toate medicamentele din CaNaMed;
  4. Eliminarea barierelor la prescriere pentru medicamentele generice și biosimilare;
  5. Aprobarea rapidă a medicamentelor generice lansate pe piață pentru realizarea imediată a creșterii accesului pacienților și a optimizării bugetare;
  6. Transparența proceselor de achiziție publică.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)